25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul a adoptat cele trei coduri juridice

Guvernul a adoptat cele trei coduri juridice

Guvernul a adoptat miercuri proiectele de Cod Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila, a anuntat seful Executivului. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca cele trei Coduri adoptate in sedinta de Guvern, cat si Codul civil, vor fi intra in dezbaterea Parlamentului, solicitandu-se procedura de urgenta. El a precizat ca adoptarea celor trei Coduri juridice reprezinta un pas decisiv in modernizarea justitiei din Romania si ca spera ca acestea sa inceapa sa fie aplicate efectiv in justitie incepand din 1 ianuarie 2011. "Adoptarea acestor coduri reprezinta un mesaj politic clar de continuare a reformelor in justitie si un mesaj clar de urmarire a obiectivelor din mecanismul de cooperare si verificare preliminar Raportului de tara din iulie", a spus Catalin Predoiu, citat de Realitatea TV si ziare.com.

Ministrul Justitiei a explicat ca, dupa adoptarea de catre Parlament, acestea vor fi implementate in maxim doi ani, deoarece este nevoie de un studiu de impact privind necesarul de resurse umane si financiare si reorganizarile logistice si administrative care se impun pentru implementarea Codurilor.

De asemenea, luarea la cunostinta de catre opinia publica si de catre specialisti este un alt motiv pentru care implementarea acestor acte normative dureaza atata timp. Catalin Predoiu a adaugat ca este important nu doar sa se adopte cele patru Coduri, ci si sa se pastreze caracterul lor coerent si reformator. Ministrul Justitiei a spus ca nu a facut niciodata o declaratie referitoare la depunerea demisiei dupa adoptarea Codurilor, mentionand ca nu vrea sa implice Ministerul in chestiuni politice.

"In general, astfel de acte normative de amploare necesita o perioada mai lunga de aplicare, pentru traininguri, exercitii, simulari si pentru a pregati sistemul judiciar pentru implementarea lor.
Au nevoie de o reforma administrativa ca sa poata fi aplicate de instanta. Cel mai devreme le vad intrate in vigoare la 1 ianuarie 2011. Cred ca nu trebuie sa ne grabim, trebuie sa evitam blocajele care ar putea interveni", a declarat Predoiu.

Ministrul s-a aratat convins ca aceste proiecte vor fi intens dezbatute in perioada urmatoare dar si imbunatatite, atat in cadrul dezbaterilor parlamentare cat si de catre specialistii in drept, fisele lor tehnice fiind publicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

In privinta, codului civil care nu a fost adoptat miercuri in Guvern, ministrul a explicat ca acesta are o situatie speciala. "O comisie de la Ministerul Justitiei elaboreaza amendamente. Acum doua saptamani s-a ajuns la concluzia ca acest cod trebuie adoptat ca un proiect consolidat, amendamentele urmand sa se integreze in proiectul adoptat de Senat acum 3 ani de zile".

 

Executivul doreste adoptarea Codurilor Penal, de Procedura Penala, Civil si de Procedura Civila pana in luna iunie, astfel incat Romania sa-si poata respecta angajamentul luat fata de Uniunea Europeana, a declarat vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, la inceputul saptamanii.

PSD si PD-L au decis si infiintarea a doua comisii parlamentare care sa dezbata Codurile din justitie. Guvernul a retras din Parlament, la inceptului anului, Codul Penal, pe cel Civil, precum si cele doua coduri de procedura, pe motiv ca ele trebuie sa fie insusite politic. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta in 11 noiembrie 2008 finalizarea lucrarilor la proiectele celor patru acte normative.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă