Banca Națională a României anunță că importanța companiilor de stat va crește în următorii ani. Concluzia BNR nu este deloc surprinzătoare, în contextul în care actuala administrație PSD continuă propaganda începută de Guvernul Ponta și anunță înființarea a numeroase firme controlate de stat.
Valoarea creditelor acordate de bănci statului va ajunge să fie egală sau mai mare cu cea a împrumuturilor contractate de firmele private spre finalul acestui an, dacă tendința începută în anul 2012, după venirea primului guvern Ponta, se menține.
Datele Băncii Naționale a României (BNR) sugerează că statul a „furat“ pur și simplu resursele investitorilor privați intrând într-o concurență neloială pentru creditele date de bănci. Astfel, la sfârșitul lui februarie, totalul împrumuturilor luate de firmele private din România ajungea la sub 106 miliarde de lei, față de 121 miliarde de lei în 2012.
Toată această scădere a finanțărilor pentru firmele private se vede în soldul împrumuturilor acordate Guvernului și administrațiilor locale, care a ajuns la peste 96 de miliarde lei, față de numai 78 de miliarde lei la finele lui 2012.
60% din managerii de IMM apelează la rude și prieteni pentru a obține finanțare tocmai pentru că băncile au pretenții pentru garanții.
Practic, din nevoia de a respecta promisiunile electorale exagerate sau pentru a-și hrăni visele de a controla economia, guvernele României au intrat într-o competiție pentru resurse cu mediul privat. Aceasta este însă una neloială, având în vedere că statul poate obține mult mai ușor împrumuturi, deoarece le garantează cu titluri acoperite prin munca și contribuția noastră, a tuturor.
De partea cealaltă, greutățile prin care firmele din România, mai ales cele mici și mijlocii, trec pentru a lua un credit nu mai reprezintă de multă vreme un secret. Potrivit studiilor de specialitate, peste 60% din managerii de IMM apelează la rude și prieteni pentru a obține finanțare tocmai pentru că băncile au pretenții uneori absurde în ceea ce privește garanțiile.
Viitorul e capturat de stat
Un studiu recent publicat de BNR arată că influența statului în economie este pe un trend crescător și firmele guvernamentale vor avea o importanță din ce în ce mai mare. Analiștii băncii centrale remarcă faptul că majoritatea companiilor de stat activează în sectoare strategice, ca utilitățile, unde concurența este oricum minimă. În plus, spune chiar BNR, rentabilitatea firmelor de stat este mai mare decât cea a firmelor private, ceea ce duce la concluzia că ar putea rezista mai bine la eventuale șocuri.
Tendinţa vine după ce importanţa în economie a firmelor de stat se redusese semnificativ în ultimii ani, ajungând la valori apropiate mediei europene. Foarte posibil, viitorul va readuce rolul acestor firme pe un curs ascendent… „Întreprinderile de stat prestează serviciile de utilităţi fără a genera disfuncţionalităţi în economie de tipul pierderilor (din contră, rentabilitatea firmelor de stat din acest sector este cea mai ridicată comparativ cu cea a firmelor de stat activând în celelalte sectoare ale economiei)“, notează economiștii BNR.
Pe de altă parte, o creștere a importanței statului în economie poate fi anticipată și prin mutările și anunțurile liderilor din actualul partid de guvernământ. Unul dintre acestea este aceea conform căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară – aceeași care a trimis în faliment două companii private românești de dimensiuni mari și a provocat explozia prețurilor RCA – să gestioneze capitalizarea EximAsig și intrarea firmei de stat pe piața RCA.