10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernele occidentale ştiau despre traficul de organe din Kosovo

Guvernele occidentale ştiau despre traficul de organe din Kosovo

Guvernele occidentale au ştiut întotdeauna că lideri de la cel mai înalt nivel din Kosovo erau implicaţi într-un trafic de organe, a afirmat raportorul Consiliului Europei (CoE) Dick Marty, într-un interviu publicat sâmbătă în Slovenia, relatează Mediafax.

Statele occidentale au ştiut întotdeauna ce se întâmpla în Kosovo, dar nimeni nu a făcut nimic, niciodată”, a declarat parlamentarul elveţian, într-un interviu pentru cotidianul sloven Delo.

Într-un raport adoptat luna trecută, la Strasbourg, de Adunarea Parlamentară a CoE (APCE), Marty evocă un presupus trafic de organe prelevate de la prizonieri, în special sârbi, condus de luptători kosovari, la sfârşitul anilor ’90. Acest trafic s-ar fi realizat pe teritoriul albanez.

Raportul le cere autorităţilor din Kosovo şi Albania să demareze “anchete serioase şi independente” cu privire la acest trafic de organe, prelevate de la pizonieri deţinuţi de Armata pentru Eliberarea Kosovo (UCK). Unul dintre comandanţii UCK era actualul premier kosovar, Hashim Thaci.

Autorităţile kosovare, în special Thaci, au respins conţinutul acestui raport, dar s-au declarat “interesate de adevăr în acest caz, oricare ar fi el”.

Marty a dat asigurări cotidianului sloven că numele actualului premier kosovar a fost menţionat timp de mai mulţi ani în rapoarte ale serviciilor diplomatice sau de informaţii, dar “oficialii politici occidentali au stat fără să facă nimic”.

Conform parlamentarului elveţian, martorii care au discutat cu el ar fi “imediat în pericol de moarte” dacă ar comunica numele lor misiunii EULEX a Uniunii Europene, care asistă autorităţile kosovare în materie de justiţie.

“Singura soluţie ar fi o unitate specială de anchetă din străinătate, care ar dispune de puteri speciale în Kosovo, precum şi un program serios de protecţie a martorilor”, a declarat Marty cotidianului sloven.

Dar europenii “nu vor accepta niciodată o asemenea soluţie, pentru că ştiu că, în acest caz, oamenii care au discutat cu mine ar vorbi şi ar dezvălui că mulţi oameni politici europeni au ştiut tot timpul ce se întâmpla în Kosovo”, a conchis Marty.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă