16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialGrupul petrolier sârb NIS ameninţă micii benzinari din vestul României

Grupul petrolier sârb NIS ameninţă micii benzinari din vestul României

Intrarea grupului petrolier NIS, posesorul unei importante rafinării în Serbia situată la doar câteva zeci de kilometri de graniţa de vest a României,  ameninţă afacerile producătorilor secundari de carburanţi din zonă, precum Lukoil sau Rompetrol.

Afacerile producătorilor de carbu­ranţi din România, de mărime medie sau mică, vor fi afectate de preconizata intrare pe piaţa românească a grupului petrolier sârb, Naftna Industrija Srbije (NIS) AD.

Grupul petrolier sârb este controlat de concernul rus Gazprom şi va investi 500 milioane euro anual, până în 2015, pentru modernizare şi extindere, a anunţat directorul general Kirill Kravchenko, potrivit Bloomberg.

În România NIS intenţionează deschiderea a 120 de benzinării până la finele lui 2014.

Oficiali ai unui important producător de carburanţi din România a declarat sub protecţia anonimatului că sârbii ţintesc zona de vest a ţării, care este mult mai apropiată de rafinăria lor de la Pancevo decât de rafinăriile noastre de la Brazi, Teleajen sau Midia. Rafinăria de la Pancevo va ajunge în viitorul apropiat la o producţie de 5 milioane tone carburanţi, mult peste necesarul Serbiei şi de aceea se pune problema găsirii unor noi pieţe. Ţiţeiul necesar ar urma să vină fie prin porturile de la Marea Adriatică, fie prin conducta „Prietenia” care leagă Serbia de câmpurile petrolifere din Rusia.

„România are potenţial de creştere a consumului. Acesta este în medie 250 de litri pe locuitor anual, în condiţiile în care este 550 de litri în vestul Europei. Dacă în România costul transportului unei tone de transport este de 35-40 de dolari, pe sârbi îi va costa doar 10-15 dolari. De aici un avantaj în preţul final al carburanţilor de 3%. Situaţia va afecta în special producătorii mai mici, cum ar fi Lukoil, Rompetrol care nu beneficiază de ţiţei ieftin, precum Petrom”, spune oficialul indicat.

Focus pe Bulgaria şi România

Potrivit lui Kirill Kravchenko, aproximativ 40% din investiţiile anuale preconizate ar urma să fie alocate pentru modernizarea reţelei de 250 de benzinării din Serbia şi extinderea în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România. Restul va fi împărţit în mod egal între operaţiunile de explorare şi producţie şi cele de rafinare.

Pentru Bulgaria şi România, ţinta NIS este să aibă 40 de benzinării în fiecare din cele două ţări până la finele anului. Ulterior, până la finele lui 2014, NIS vrea să ajungă la o reţea de 80 de benzinării în Bulgaria şi 120 de benzinării în România.

„Vom termina în scurt timp modernizarea principalei noastre rafinării de la Pancevo şi vrem să fim siguri că avem la dispoziţie sprijinul de retail pentru comercializarea de produse de la rafinărie”, a declarat Kirill Kravchenko. Acesta a adăugat că, după 2016, investiţiile NIS se vor concentra pe asigurarea de noi surse de petrol şi gaze naturale. „Planul nostru este să ajungem la o producţie anuală de petrol şi gaze naturale de cinci milioane tone echivalent petrol (tep) până în 2020, de la 1,7 milioane tep în prezent. Pentru a atinge acest obiectiv, aproximativ 95% din toate investiţiile vor trebui să fie făcute în explorare şi producţie”, a subliniat Kirill Kravchenko.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă