Evenimentele au inceput sa sa se precipite inca de joi, cand echipa avocatului Ion Popescu, formata din Paul Branza, Ion Manafu si Mihai Petre si-a anuntat candidatura la conducerea organizatiei municipale Constanta a PD. Vineri, contracandidatul Laurentiu Mironescu a acuzat conducerea judeteana de incercarea de a amana alegerile la municipiu folosind drept motiv inundatiile. In aceeasi zi, la Medgidia, primarul Dumitru Moinescu a „aranjat” alegerile interne. De mai multa vreme, mai ales ca se apropie alegerile pentru ocuparea functiilor de conducere la organizatia judeteana, filiala Constanta este framantata de lupte prin care se incearca detronarea presedintelui Stelian Dutu. La Medgidia, primarul Dumitru Moinescu a postat garzi la usa salii in care se desfasurau alegerile care nu au premis nici presedintelui PD Constanta, Stelian Dutu, si nici lui Senol Zevri, membru BPJ, accesul la sedinta.
Cu gealatii la usa!
Vineri au fost programate alegeri interne in organizatia municipala a PD Medgidia. Sedinta de la Medgidia a inceput la ora 17.00 si din ordinul primarului Dumitru Moinescu accesul in sala a fost… restrictionat. Barbati cu spatele lat au avut misiunea sa nu lase sa intre nici o persoana susceptibila ca ar putea „tulbura” bunul mers al sedintei. Ordinele primarului au fost respectate chiar si in cazul presedintelui PD Constanta, Stelian Dutu, ajuns cu intarziere la Medgidia tocmai de la Bucuresti! De acelasi tratament s-a bucurat Senol Zevri, membru al BPJ care, in virtutea functiei, ar fi putut sa asiste la sedinta. Pentru bunul mers al lucrarilor, Moinescu a preluat fraiele ostilitatilor cu toate ca functia de presedinte al organizatiei era detinuta, inca, de Dima Zainea care, la fel ca Moinescu, este membru al BPJ. Moinescu a bagat spaima in membrii partidului care aveau propriile optiuni in ceea ce priveste conducerea organizatiei. Rezultatul alegerilor a fost previzibil: functia de presedinte a revenit unuia dintre oamenii sustinuti de primar. Sanda Constantinescu a preluat puterea. „Exista doua feluri de democratie: democratia democratie si democratia Moinescu”, a declarat Dima Zainea, care a pierdut functia in urma aranjamentelor de culise si nu in baza jocului democratic.
Inocentul din Medgidia
Membrii Biroului Permanent Judetean al PD Constanta s-au intalnit, sambata, la Casa de Cultura. Subiectele „fierbinti”: amanarea alegerilor de la Constanta si derularea celor de la Medgidia. „Varianta” Moinescu a fost cel putin hilara. „Spionii” au fost cei care l-au informat cu privire la existenta unui „grup de presiune” care ar fi intentionat sa perturbe bunul mers al sedintei. Se pare ca „spionita” este o boala incurabila. Primarul de Medgidia nu a pregetat insa sa instituie teroarea pentru a-si atinge scopul. Moinescu a recunoscut ca a impus masuri prin care a restrictionat accesul in sala. „Am interzis accesul celor care nu aveau delegatie sau nu erau invitati. S-a intamplat ca Dutu sa fie printre cei din ultima categorie. Am fost informat ca este la usa, noi incepusem sedinta, am avut o lista de invitati, trebuia sa vina la timp. Mi s-a relatat ca a venit la sase fara un sfert, moment nepotrivit, mai ales ca era insotit de un grup de recalcitranti care incercau sa strice CCL-ul de la Medgidia”, a declarat Dumitru Moinescu!
Raport de lemn
Sala mare a Casei de Cultura a fost invadata de cei 542 de delegati la Consiliul de Coordonare Local, for care trebuie sa desemneze conducerea organizatiei municipale Constanta. Contrar obiceiurilor casei, democratii au stat in picioare la acordurile imnului de stat al Romaniei si nu la cel al Partidului. Adrian Manole, unul din cei „4M” a justificat decizia prin „optimismul” pe care il emana imnul PD, nepotrivit cu momentele prin care trec cetatenii afectati de inundatii. Stelian Dutu a facut apel la calm cand interventiile unora dintre delegati, care fie au cerut ca prezidiul sa se desemneze de delegati, fie au cerut ca fossti membri ai PSD sa nu aiba drept de vot, au starnit reactiile celor prezenti. Apele au devenit calme, iar Adrian Manole si-a prezentat raportul de activitate. Concluzia: actiunile organizate de BPL au fost pentru toate gusturile, femei, barbati si copii. Nici o vorba despre activitatea politica, capitolul a fost trecut sub tacere. S-a spus doar ca armonia domneste intre conducerile similare ale PD si PNL…
Demisie ca reactie de protest
Exersata la instanta, vocea avocatului Dan Miron a fost destul de puternica ca sa ajunga la urechile tuturor delegatilor la CCL al PD.
Dan Miron a solicitat ca fiecare dintre cei doi candidati sa-si desemneze un reprezentant care sa asiste la numararea voturilor. Adrian Manole a taiat, scurt, macaroana: candidatii si-ar fi desemnat fiecare cate opt oameni in comisie, iar diferenta de pana la 25 a fost reprezentata de „neutri”. Miron a vrut sa candideze la functia de presedinte, dar elanul i-a fost taiat tot de Manole, care a spus ca termenul a expirat de mult!! Dan Miron si-a dat demisia din BPJ si a renuntat la calitatea de membru de partid pentru ca a constatat ca democratia nu este punctul tare al democratilor de la municipiul Constanta, ca BPJ este mai presus de Consiliul de Coordonare, iar existenta a doua tabere in interiorul organizatiei municipale aflate in conflict aduce numai deservicii PD.
Mironescu a tacut cand a auzit de Miron Mitrea
Reactia delegatilor la discursul candidatului Ion Popescu a demonstrat, daca mai era necesar, ca pentru cei prezenti lucrurile erau foarte clare: stiau ca au venit sa voteze ceea ce li se transmisese. „In ultimele zile mi s-a spus ca jocurile sunt deja facute si nu are sens sa candidez”, a spus Popescu. Apelul lui la bun simt si acordarea votului cui merita, in baza convingerilor proprii, nu la ordinul „vechililor” din partid fara teama de consecinte a ramas fara ecou. Popescu le-a sugerat delegatilor, atunci cand vor vota, sa tina cont de procuparile deputatului Mironescu, care nu are cum sa impace si capra si varza, sa se descurce cu munca la Parlament si cu cea de la organizatia municipala. Popescu a cerut contracandidatului sau sa raspunda la doua intrebari care i-au fost adresate in editia de Dobrogea a „Romaniei libere”. Despre cum a obtinut bursa in Belgia, Mironescu a justificat cu lux de amanunte. In schimb, nu a scos nici un cuvant depre relatia cu Miron Mitrea, ca si cum cei din sala nu ar fi fost pregatiti sa treaca prin filtrul propriilor minti o situatie atat de complexa.
Organizatia municipala PD, anexa a PSD?!
S-a vazut clar, dupa reactia salii, care va fi rezultatul votului. Delegatii au venit cu lectiile facute. Laurentiu Mironescu este noul presedinte la organizatia municipala Constanta a PD si va fi indrumat, competent, de Danut Moisoiu desemnat presedinte executiv. Mironescu isi va putea vedea linistit de activitatea parlamentara pentru ca are o mana dreapta care se pricepe sa imbine utilul cu placutul: activitatea de partid cu bunul mers al afacerilor pe baza bunelor relatii pe care le are cu reprezentantii social-democratilor de la Constanta. La conducrea organizatiei municipale au ajuns trei din gruparea „M” (Mironescu, Moisoiu si Remus Macovei, secretar general), care nu au de gand sa schimbe nimic din ceea ce a fost pus pe baze solide de fosta conducere.
x