2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialGroapa comuna incendiata, veche de mii de ani, descoperita la Alba Iulia

Groapa comuna incendiata, veche de mii de ani, descoperita la Alba Iulia

O echipa de specialisti din cadrul Institutului de Arheologie Sistemica din cadrul Universitatii „1 Decembrie 1918”, condusa de arheologul Mihai Gligor, a facut o descoperire macabra pe unul dintre cele mai importante situri din Transilvania, cel din cartierul „Lumea Noua” din Alba Iulia. Este vorba despre o locuinta veche de aproximativ 5.500-6.000 de ani, incendiata, inauntrul careia au fost gasite mai multe schelete, intr-o pozitie anatomica nefireasca.
Pana acum, arheologii au gasit noua cranii si sute de oase, insa nu au terminat inca de sapat. „Cei din stratul de deasupra sunt imprastiati, nu sunt asezati intr-o pozitie anatomica. Pe masura ce sapam, constatam ca in straturile de dedesubt sunt mai multi. Cele mai recente descoperiri le-am facut in ultimele trei zile”, a declarat Cristian Florescu, unul dintre membrii echipei de arheologi.
„Probabil ca au fost adusi la scurt timp dupa ce au murit, daca tinem cont de pozitia corpurilor. Povestea interesanta este ca ei au murit toti deodata. Unele bucati de oase sunt mai mici, ceea ce indica faptul ca ar putea fi vorba si despre copii, dar deocamdata nu putem spune cu certitudine acest lucru”, a adaugat Cristian Florescu.
Locuinta, destul de mare, a fost construita din nuiele si chirpici si a fost orientata pe lungime pe directia nord-est spre sud-vest. Cercetarile au mai scos la lumina obiecte casnice, unelte de silex, o rasnita, strapungatoare de os, bucati de unelte construite din obsidian, o roca vulcanica translucida care se gaseste numai pe teritoriul actualei Ungarii si in Melos (Grecia).
De asemenea, a fost gasita o scoica Spondylos folosita ca podoaba, care poate fi gasita numai pe malul Marii Mediterana. „Aceasta arata faptul ca comunitatile din zona aceasta aveau legaturi cu zona Ungariei si cu zona mediteraneeana. Situl din zona Lumea Noua este unul dintre cele mai importante din Transilvania. Descoperirile facute aici in ultimii doi ani sunt de o importanta deosebita”, a declarat directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Alba, Gabriel Rustoiu.
Oasele descoperite vor fi trimise Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici” din Bucuresti pentru a se stabili conditiile in care s-a produs moartea celor gasiti in casa. De asemenea, corpurile vor fi supuse unei expertize antropologice pentru a se stabili tipul uman al celor decedati, daca sunt localnici sau nomazi etc. Expertizele ar putea elucida si descoperirile similare facute in urma cu doi ani la numai cativa metri distanta de actualul santier, cand au iesit la iveala alte 29 de schelete.
Pana atunci insa, arheologii nu au decat ipoteze pentru a explica prezenta corpurilor si incendierea locuintei. Ei iau in calcul varianta unei lupte dar si cea a unei epidemii. Nu s-au gasit urme clare ale unor rituri funerare. In aceeasi locatie s-a gasit insa o bucata de piatra ce pare a fi piciorul unui altar, dar si o posibila vatra.
O descoperire, de asemenea, interesanta pentru arheologi a iesit la iveala la aproximativ 3 metri de locuinta incendiata, dar la o adancime mai mare. Este vorba despre un bordei ce ar apartine Culturii Vinca, construit cu aproximativ 4.500 de ani inainte de Hristos.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă