5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialGripa e istorie: Cercetători americani au descoperit un anticorp eficient împotriva gripei

Gripa e istorie: Cercetători americani au descoperit un anticorp eficient împotriva gripei

Cercetătorii americani au descoperit un anticorp capabil să neutralizeze 30 din cele 36 de tulpini cunoscute ale virusului gripei, relevă un studiu citat luni de AFP şi preluat de Agerpres.

Noul anticorp, numit CH65 şi prezentat luni în Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe (PNAS) acţionează asupra hemaglutininei, o proteină aflată la suprafaţa virusului care îi permite să se fixeze de celulele pe care le infectează. Hemaglutinina trece în fiecare an printr-o mutaţie, obligându-i pe virusologi să producă noi vaccinuri antigripale în fiecare sezon.

CH65 imită o mare parte din proprietăţile acidului sialic, receptor natural al hemaglutininei, şi se ataşează de porţiunile cu hemaglutinină ale virusului, astfel că acesta nu se mai poate muta fără a-şi diminua capacitatea de a infecta celule umane.

Studiul “ne arată că sistemul imunitar al omului este capabil să-şi adapteze răspunsul la gripă şi să producă, de fapt, anticorpi care pot neutraliza un întreg grup de tulpini virale” a subliniat dr. Stephen Harrison, de la Spitalul de pediatrie din Boston (Massachusetts, nord-estul SUA), principalul autor al studiului.

Doctorul american subliniază că “astăzi dezvoltarea unui vaccin antigripal depinde în mare parte de noroc”, în condiţiile în care practic vaccinurile “utilizează un virus slăbit sau o parte a virusului, sperând într-un răspuns din partea sistemului imunitar al organismului care să evolueze în direcţia cea bună”.

Dar, pentru viruşi cum sunt cei responsabili de gripă, care se mută rapid, specialiştii vor să obţină un răspuns eficace, care să blocheze atât tulpina utilizată în vaccin, cât şi numeroase alte tulpini asociate, explică dr. Harrison.

Recent, virusologi britanici şi elveţieni au anunţat descoperirea unui alt anticorp, F16, capabil să contracareze toţi viruşii de tip A responsabili de gripă, într-un articol publicat în revista americană Science, aminteşte AFP, citată de Agerpres.

Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă