Modul cum și-a trădat bunicul, deținut politic, este cheia înțelegerii carierei politice a prim-ministrului desemnat Sorin Grindeanu și a viitorului care îl așteaptă pe Liviu Dragnea, după ce Grindeanu este uns șef al Guvernului României.
Vă spun din capul locului că îl cunosc personal pe prim-ministrul propus, Sorin Grindeanu. Ca jurnalist acreditat pe Primăria Timișoara l-am cunoscut direct. Nu am nimic personal să-i reproșez din acea perioadă, mi s-a părut un om decent, dubios de decent pentru partidul în care s-a înscris. De aceea chiar m-a surprins când am auzit că a acceptat să fie marioneta lui Dragnea.
Astăzi însă lucrurile stau cu totul altfel în privința prim-ministrului propus de Liviu Dragnea și desemnat de președintele României Klaus Iohannis. Modul cum l-a dus de mânuță șeful infractor al PSD, ca pe un copil de grădiniță, este jenant pentru orice persoană care a ocupat vreo funcție, orice funcție.
Probabil că și pentru asta, dar mai ales pentru faptul că nu este deloc o onoare să te tragă de sfori un condamnat penal, tatăl lui Sorin Grindeanu și-a exprimat inițial nemulțumirea când a fost întrebat de cunoscuții din Caraș-Severin ce părere are despre propunerea făcută de Dragnea.
Când mi-a spus asta un cunoscut comun din zonă, mi-am adus aminte imediat de o înregistrare făcută cu camera ascunsă, difuzată de televiziuni cu mama lui Sevil Schhaideh. Era o înregistrare făcută imediat după ce numele Sevil Schhaideh a fost pronunțat de Liviu Dragnea.
Exact ca tatăl lui Sorin Grindeanu, mama lui Sevil Schhaideh a avut o primă reacție de respingere. Femeia spunea că fata ei nu are nevoie de așa ceva și mai bine și-ar vedea de sănătate.
Părinții știu ce este bine pentru copiii lor, dincolo de politică și multe alte interese și când spun ceea ce gândesc vedem astfel de reacții.
Se tem când află că propriul lor copil ajunge marioneta unui infractor sadea. Este normal să nu vrea să-și vadă copilul la închisoare. Riscul de pușcărie este uriaș pentru cineva care acceptă să devină coada de topor a unui condamnat penal.
Voiam să discut mai mult cu tatăl lui Sorin Grindeanu despre motivele pentru care și-a exprimat o astfel de neumulțumire. Nu a dorit să avem discuția asta, însă ziua următoare și-a schimbat atitudinea, declarând unui alt ziarist reșițean că e foarte fericit cu situația asta. Era mai oportun să apară în presă cu o astfel de declarație, nu cu ceea ce gândea și a spus inițial.
Pentru că îl știam personal pe Sorin Grideanu, l-am urmărit cu foarte mare atenție în toate declarațiile și ieșirile publice în fața camerelor de luat vederi. Am remarcat două lucruri care spun mult despre el.
Unul dintre ele prefigurează un viitor surprinzător pentru Liviu Dragnea.
Actualul președinte penal al PSD, care îl duce pe Grindeanu de mânuță pe la televiziuni, riscă să aibă soarta altor ”lideri” politici care credeau și ei că ”băiatul” docil din Caransebeș le este fidel.
Baronul Titu Bojin, dictatorul Dan Poenaru și fostul prefect Ioan Răducanu, toți foști lideri PSD Timiș, au primit toți câte un brânci sănătos de la Grindeanu, atunci când acesta a simțit că e momentul să schimbe tabăra care e vulnerabilă, cu tabăra mai puternică din partid.
Nu îl pun pe lista asta acum și pe Ilie Sârbu, celebru tată socru al și mai celebrului ginere inculpat, pentru că aparenta despărțire a lui Grindeanu de Sârbu ar putea să nu fie ceea ce părea la vremea respectivă și mai ales pentru că legătura lui Grindeanu cu Sârbu ar putea să fie total diferită de relația cu alți baroni PSD.
Sârbu a fost șef al Seminarului Teologic din Caransebeș, oraș unde tatăl lui Grindeanu a fost profesor, la Liceul Pedagogic, dar asta nu e singura coincidență interesantă. Din aceeași zonă și cerc de relații vine și fostul șef al SIE, Ioan Talpeș. Sârbu a fost acuzat de legături cu Securitatea și cu SIE. Grindeanu, în mod interesant, e acuzat de același lucru. Ginerele lui Sârbu, celebrul inculpat fost prim-ministru, a secretizat pe vecie listele cu foștii spioni securiști preluați de SIE.
Dar asta e altă discuție pe care o aprofundăm în altă zi, după ce mai primesc niște informații.
Revenind la ce au pățit dictatorul Dan Poenaru, baronul Titu Bojin și prefectul Ioan Răducanu, toți lideri județeni PSD fripți cu Grineanu, se numește oportunism imoral și a marcat cariera politică a prim-ministrului desemnat din momentul în care a făcut primul pas în politică. Un oportunisim pe care nu îl bănuiam când stăteam de vorbă cu viceprimarul Timișoarei despre care aveam atunci o părere foarte bună.
În fața lui Mihai Gâdea, care îl lingușea ca o gospodină fără minte, Sorin Grindeanu a ținut să defileze cu respectul stima și mândria pentru bunicul lui care l-a crescut de mic și care a fost deținut politic.
Cât timp a fost viceprimar nu l-am auzit să se laude cu bunicul lui, de aceea această declarație mi-a stârnit mult atenția. Asta cu atât mai mult cu cât toți anii în care am fost ziarist în Banat m-au ajutat să înțeleg bine atitudinea bănățenilor de la sat față de acest regim. Mă refer a gospodarii cărora bănățenii le spun ”paori”.
Un articol scris de jurnalistul Marius Ghilezan, editorialist România liberă, ne-a descris condițiile în care Mihai Imbrescu, bunicul lui Sorin Grindeanu, a ajuns la un pas să fie executat în dictatura comunistă pentru că s-a opus vehement regimului. Era un paore adevărat.
Familia lui Mihai Imbrescu e cunoscută pe Valea Almăjului, unde a existat o rezistență anti-comunistă foarte insistentă.
Bănățenii din zona montană, în special almăjenii și gugulanii s-au opus regimului comunist zeci de ani, după ce acesta a fost impus României cu tancurile rusești. Gugulanii sunt din zona Caransebeș unde a fost detașat ca profesor, în tinerețe, tatăl lui Grindeanu.
Dan Nicolae Grindeanu era un tânăr oltean, profesor din Gorj, detașat la Caransebeș – capitala ”Țării Gugulanilor”, când a cunoscut-o pe mama actualului prim-ministru desemnat, fiica unui almăjan, înverșunat opozant al dictaturii comuniste, despre care actualul prim-ministru desemnat spune că l-a crescut. Grindeanu e doar pe jumătate bănățean…
Am rude în ”Țara Gugulanilor” și pe Valea Almăjului și pentru asta știu foarte bine cum îi văd pe comuniști gospodarii din zonă.
Cunosc mentalitatea lor atât de mult, încât pot să intuiesc foarte precis ce gândea bunicul prim-ministrului desemnat Sorin Grindeanu despre comunism și mai ales despre marele supraviețuitor al lui Ion Iliescu, fondatorul PDSR și președintele de onore al PSD, partidul condus acum de infractorul Dragnea.
Acolo mi-a spus un paore depre comuniști ceva ce mi-a rămas în minte în ultimii 20 de ani: ”Băiatule, ascultă la mine ce-ți spun. Comunismul e ca râia de pe oi. Nu mai scapi de ea decât dacă moare oaia”.
Era anul în care CDR și Emil Constantinescu câștigau alegerile și eu, un reporter foarte tânăr aflat în vacanță, făceam politică pe Semenic, acoperișul Banatului Montan, cu un bătrân gospodar din zonă. Eu entuziasmat de schimbare, el foarte circumspect și neîncrezător că poate să pice așa repede comunismul.
Este exact momentul când Sorin Grindeanu a luat o decizie care contrazice tot ce trebuia să-l învețe bunicul lui. În plină victorie a Convenției Democrate, o victorie a celor care îl contestau pe comunistul Iliescu, tânărul student Sorin Grindeanu se înscrie exact în partidul detestatului politruc sovietic. Nu o face de oriunde, ci din Timișoara, orașul care începuse revoluția împotriva comunismului.
A fost, în opinia mea, un moment în care Sorin Grindeanu și-a trădat înfiorător bunicul cu care se mândrește astăzi. De ce a făcut asta ar putea să spună bunul lui prieten, incupatul Victor Ponta.
Mai țineți minte cum ne spunea fostul prim-ministru că s-a înscris în partidul comunistului Iliescu pentru că acolo i s-a oferit ceva?
Motivele care l-au determinat și pe Sorin Grindeanu să procedeze așa sunt motivele pentru care în următoarea perioadă Liviu Dragnea va avea parte de surpriza să afle că ”docilul” Grindeanu nu este chiar așa. O știu bine baronii de Timiș pe care acesta i-a îmbrâncit politic la momentul oportun.
Nu îi plângem de milă condamnatului Liviu Dragnea, nu soarta lui e importantă acum. Important este să ne uităm dintr-o perspectivă cât mai limpede la cel care va ajunge șeful Guvernului României, dacă Parlamentul îl va valida.