6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialGREVĂ SPONTANĂ la Regia de Transport Braşov

GREVĂ SPONTANĂ la Regia de Transport Braşov

Grevă spontană la Regia Autonomă de Transport Braşov, unde angajaţii refuză să muncească în semn de protest faţă de salariile, despre care spun că nu le-au mai fost majorate din anul 2009.

La momentul transmiterii acestei ştiri, transportul public din Braşov este blocat.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat, vineri, că va declanşa procedurile pentru desemnarea unei noi conduceri la Regia Autonomă de Transport Braşov, iar cei care au oprit lucrul vor avea de suferit pentru prejudiciul creat călătorilor.

Primarul Braşovului a spus că luni va da un anunţ pentru desemnarea unei noi conduceri la RAT, urmând ca cei care au oprit lucrul să aibă de suferit, conform fişei postului, pentru prejudiciul creat călătorilor.

“Transportul public nu este o joacă a cuiva, ci este responsabilitatea cuiva, iar dacă vor să facă un protest să îl facă potrivit legii. Să facă un anunţ, să asigure 30% din personal, altfel este un abuz”, a spus Scripcaru.

Primarul crede că nu a fost vorba despre un protest spontan, ci unul “pus la cale”.

Primarul George Scripcaru şi prefectul Mihai Mohaci s-au întâlnit, vineri, cu conducerea Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov pentru a discuta problemele angajaţilor care au oprit lucrul, singura soluţie legală pentru creşterea salariilor fiind restructurările de personal, această decizie urmând a fi lăsată la alegerea conducerii Regiei.

Scripcaru a spus, după întâlnirea cu conducerea RAT, că municpalitatea este la zi cu subvenţiile către regie şi că, legal, nu există posibilitatea unor majorări salariale, singura soluţie fiind restructurarea de personal şi redistribuirea fondurilor de salarii.

“Este bine ca lumea să ştie că municipalitatea şi cetăţenii Braşovului suntem cei care susţinem cea mai mare parte a activităţii RAT. Din punct de vedere al municipalităţii, suntem la zi cu subvenţia de 26 milioane lei pe care o acordăm anual Regiei şi suntem la zi şi cu acoperirea gratuităţilor pentru diversele categorii de cetăţeni, cum ar fi elevii (în sumă de cinci milioane lei – n.r.)”, a spus Scripcaru.

Primarul a precizat că salariul mediu al angajaţilor Regiei este de circa 2.000 de lei, “ceea ce nu este neapărat puţin în comparaţie cu alte categorii”.

“Orice mărire salarială trebuie să respecte legea. Singura soluţie ar fi o restructurare care s- ar putea face prin reducerea numărului de angajaţi şi redistribuirea salariilor la categoriile de angajaţi cu salarii mai mici. De exemplu, dacă ar pleca o sută de angajaţi, s-ar putea face o creştere cu 10% a salariilor. Altă soluţie legală nu există, iar aceasta şi-a asumă conducerea RAT”, a mai spus primarul.

În cazul în care şoferii nu îşi vor relua activitatea, ei vor fi sancţionaţi, deoarece nu îşi respectă fişa postului. Directorul economic al RAT Braşov, director exploatare la RAT Braşov, a spus că ultima majorare salarială a fost făcută în 2007, iar salariul mediu brut este de circa 2.000 de lei al unui angajat care are vechime şi face ore suplimentare. Regia are 962 de angajaţi, dintre care 360 sunt şoferi, iar încasările zilnice din vânzările de bilete şi abonamente sunt de circa 110.000 – 120.000 de lei.

Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitările sindicaliştilor şi a spus că o va înainta către MAI şi Ministerul Muncii, însă a precizat că problema trebuie rezolvată la nivel local.

Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă