14.3 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialGreva foamei pentru certificate de revolutionari

Greva foamei pentru certificate de revolutionari

Un grup de revolutionari protesteaza in fata Palatului Parlamentului, de la inceputul acestei luni. Acestia solicita urgentarea procedurilor de eliberare a certificatelor de revolutionar conform prevederilor Legii Recunostintei. O parte din protestatari au declansat greva foamei si au anuntat ca nu vor renunta la actiune pana cand nu le vor fi satisfacute revendicarile. Pe durata protestului au avut loc mai multe incidente intre revolutionari, pe de-o parte, si reprezentantii Jandarmeriei, Politiei si Comisiei parlamentare a revolutionarilor din decembrie 1989, pe de alta parte.

De la pichet la spital

Revolutionarii picheteaza Palatul Parlamentului, la intrarea dinspre Parcul Izvor, din data de 3 iulie a.c. Protestul se desfasoara nonstop, pentru grevistii foamei fiind instalate doua copertine si doua corturi in spatele gardului dinspre parc. Asistenta medicala este asigurata permanent de o masina a Ambulantei. In ultimele zile, mai multi revolutionari au fost nevoiti sa intrerupa protestul la solicitarea medicilor. Cel putin trei grevisti ai foamei au ajuns la spital.
Au existat mai multe incidente. In primele zile, jandarmii si politistii au descins in repetate randuri, avertizandu-i pe cei prezenti ca nu au autorizatie pentru pichet. Unul dintre revolutionari a fost amendat pentru inscriptionarea cu vopsea a trotuarului si a gardului din apropiere. Altul a fost lovit de un autoturism in timp ce traversa strada din fata Parlamentului. Iar, intr-una din zile politistii de la Sectia 17 au venit cu un mandat cum ca unul dintre protestatari a fost urmarit general pentru o infractiune, la scurt timp insa oamenii de ordine au revenit, spunand ca a fost o greseala, o coincidenta de nume.

Opinii impartite

„Cei aflati in greva foamei sunt nemultumiti de atitudinea celor de la Comisia parlamentara a revolutionarilor din decembrie 1989 si considera ca eliberarea certificatelor, preschimbarea acestora este intarziata nejustificata. Unii dintre ei cer semnarea de urgenta a acestor certificate, altii schimbarea sefului acestei comisii, si chiar a modului de avizare a certificatelor, prin eliminarea competentelor acestei comisii”, a afirmat Doru Maries, membru al Senatului Blocului National al Revolutionarilor.
Cristi Lefter, presedintele Ligii Nationale a Luptatorilor din decembrie, a declarat ca „nu ar mai exista nemultumiri daca cei de la Comisia parlamentara ar semna certificatele depuse pentru preschimbare inca din luna august 2004”. Lefter considera ca „nu este normal ca cei care si-au depus dosarele pentru preschimbare sa ramana fara drepturile minimale (indemnizatie, transport gratuit etc.) pe durata verificarilor care se prelungeste de la sfarsitul anului 2004”.

„Protestul nu e justificat”

Liliana Nistor, din grupul protestatarilor, considera ca nu e normal ca cei de la Comisia parlamentara sa plece in concediu si sa-i trateze cu indiferenta pe cei care sunt in greva foamei. „Oamenii astia asteapta de un an si jumatate sa le fie semnate certificatele, sa-si reintre in drepturi conform Legii Recunostintei”, a afirmat Nistor.
In replica, Emilian Cutean, seful Comisiei parlamentare a revolutionarilor, a declarat: „Nu stiu de ce stau acei oameni acolo, la protest. Actiunea nu e justificata, nu are obiect. Nu inteleg chestia asta cu reintoarcerea noastra din concediu. E timp suficient, perioada de preschimbare este pana in 31 mai 2007. Din 2004 si pana acum nu ne-au fost trimise pentru semnare decat vreo mie de certificate de luptatori, asa ca nu vad rostul acestei grabe, cererea de a ne intoarce din concediu. Printre cei care stau la protest sunt multi care nu au probleme cu dosarele, dar prefera sa stea la greva in locul altora care au probleme cu preschimbarea. Repet, e timp suficient, dupa perioada de preschimbare se pot face contestatii”.

Cele mai citite

Simona Halep s-a รฎntors cu o victorie importantฤƒ dupฤƒ 4 luni de pauzฤƒ. Pe ce loc urcฤƒ รฎn clasamentul WTA

Simona Halep (33 de ani, #1130 WTA) a reuศ™it sฤƒ cรขศ™tige primul sฤƒu meci dupฤƒ o lungฤƒ perioadฤƒ de inactivitate, รฎnvingรขnd-o pe Arina Rodionova...

Un echipaj de ambulanศ›ฤƒ a fฤƒcut o pauzฤƒ de cafea รฎn timp ce transporta o pacientฤƒ

O anchetฤƒ disciplinarฤƒ a fost demaratฤƒ la Serviciul Judeศ›ean de Ambulanศ›ฤƒ Gorj dupฤƒ un incident รฎn care un echipaj de ambulanศ›ฤƒ a oprit รฎntr-o...

A bฤƒtut doi copii nevinovaศ›i. A crezut cฤƒ aceศ™tia i-au bฤƒtut la uศ™ฤƒ ca sฤƒ-l agaseze

Un bฤƒrbat din Brad, judeศ›ul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bฤƒtut la uศ™ฤƒ ศ™i a decis sฤƒ le aplice o...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ