1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialGrecul Sissanis a scapat "basma curata"

Grecul Sissanis a scapat „basma curata”

» Tribunalul Constanta a finalizat pentru a treia oara cercetarea judecatoreasca in dosarul grecului Nikolaos Sissanis.

Nikolaos Sissanis fusese trimis in judecata in anul 1998, alaturi de Mihai Dragos Ionescu pentru inselaciune, fals, uz de fals si instigare la fals. Dosarul s-a plimbat mai bine de 11 ani intre instante, dar Curtea Suprema a decis casarea deciziilor anterioare si rejudecarea dosarului.
In 2007, procesul a fost reluat de Tribunalul Constanta. Potrivit anchetatorilor, Sissanis ii propusese lui Ionescu sa simuleze ca nava "Gheorghieni", luata de la CNM Navrom printr-un contract de bare-boat, are o defectiune, pentru a incasa asigurarea de 125.000 de dolari. In acest sens, cei doi ar fi falsificat mai multe acte pentru a demonstra ca nava necesita reparatii la motorul principal si ca trebuia remorcata. Astfel, indivizii au reusit sa incaseze acea suma de bani, aducand astfel un prejudiciu important companiei Navrom, care daduse nava, in urma unui contract de bare-boat, firmei lui Sissanis.

Initial, la Tribunalul Constanta, grecul a fost condamnat la trei ani si zece luni de inchisoare, iar complicele sau – la doi ani de detentie. La momentul respectiv, cei doi au atacat decizia si au obtinut rejudecarea dosarului de catre aceeasi instanta care ii condamnase, Tribunalul Constanta. Astfel, instanta a dispus efectuarea mai multor expertize care sa clarifice situatia.

"Sechestrat" in Romania
In tot acest timp, Sissanis a avut interdictia de a pleca din Romania si a trebuit sa isi gaseasca o locuinta in tara noastra. Intre timp, politistii de la Transporturi ar fi depistat ca grecul a mai comis o fapta penala si l-au dat in urmarire generala pentru ca nu se prezenta la politie pentru audieri. Astfel, Sissanis a ajuns iar dupa gratii.
De data aceasta, a stat doar o noapte intemnitat. Noile acuzatii vizau infractiunile de fals intelectual, evaziune fiscala si folosirea in interes propriu a fondurilor societatilor comericale pe care le administra. Potrivit anchetatorilor, in perioada 1994-1997, grecul nu a inregistrat in evidenta contabila veniturile si cheltuielile celor doua firme. Fapta sa a avut drept consecinta denaturarea rezultatelor financiare care s-au reflectat in bilantul contabil al societatilor, iar scopul a fost acela de a impiedica verificarile facute de organele fiscale in vederea depistarii patronilor care se fac vinovati de evaziune fiscala.

Peripetiile grecului in Romania nu s-au oprit aici. Pe parcursul cercetarilor, Biroul pentru Straini l-a instiintat pe avocatul lui Sissanis ca grecul era somat sa plece in tara sa natala pentru ca statea ilegal in Romania. Astfel, individul a mers de urgenta in Grecia. Tribunalul Constanta a rejudecat dosarul si a constantat ca, intre timp, faptele s-au prescris. Totusi, a decis obligarea celor doi suspecti la plata a peste un milion de dolari catre CNM Navrom, prin lichidator. Decizia nu este definitiva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă