13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialGrecia vrea să sape un şanţ la graniţa cu Turcia pentru a...

Grecia vrea să sape un şanţ la graniţa cu Turcia pentru a preveni un atac

Grecia vrea să sape un şanţ de şapte metri adâncime şi 30 de metri lăţime de-a lungul a 120 de kilometri de la graniţa sa cu Turcia, pentru a combate imigraţia ilegală, dar şi pentru a preveni un eventual atac terestru din ţara vecină, informează NewsIn.

Deja 14,5 kilometri din acest şanţ ar fi fost săpaţi, iar lucrările ar urma să continue de-a lungul râului Evros, care formează graniţa dintre Grecia şi Turcia. Zona este cunoscută ca fiind o poartă de intrare pentru imigraţia ilegală în UE.

Cu câteva luni în urmă, Grecia anunţase că vrea să construiască un zid de 12,5 kilometri lungime de-a lungul graniţei sale de nord-est cu Turcia, dar planul a fost criticat de stânga şi de organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv de Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Şi noul plan, de construire a unui şanţ, a fost întâmpinat deja cu critici. Organizaţia germană Pro Asyl a declarat că o astfel de acţiune nu face decât “să sporească tributul plătit de refugiaţii care traverează graniţa”.

Potrivit Frontex, 48.000 de imigranţi ilegali, inclusiv afgani, irakieni sau palestinieni, intră anual în UE folosindu-se de teritoriul Greciei. Potrivit statisticilor neoficiale însă, în 2010 circa 128.000 de imigranţi ilegali ar fi reuşit să ajungă în Grecia.

Atena acuză Turcia că nu face nimic pentru a-i împiedica pe imigranţi să treacă ilegal graniţa în Grecia şi că nu aplică un acord prin care se angaja să-i primească înapoi pe refugiaţii expulzaţi.

Cele mai citite

Iohannis vrea să colaboreze cu noul președinte al Ungariei, Tamás Sulyok. Acesta se teme că, “după Trianon”, ungurii și-ar putea pierde identitatea

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al Ungariei, Tamás Sulyok, anunțând că vrea să colaboreze cu acesta în...

Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile

Băncile din Uniunea Europeană vor fi obligate să ofere clienților plăți instant în toate țările membre, iar prețul plătit de către aceștia să...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă