20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGrecia va trimite apă potabilă la Tripoli

Grecia va trimite apă potabilă la Tripoli

Grecia va furniza 48.000 de sticle cu apă potabilă capitalei libienie, unde mii de locuitori se confruntă cu lipsa acesteia, a anunţat luni Ministerul grec de Externe, citat de AFP, potrivit Mediafax.

O delegaţie condusă de secretarul de stat pentru Afaceri Externe Dimitris Dollis va merge marţi la Tripoli la bordul a două avioane militare C-130 care vor transporta sticlele cu apă potabilă, a declarat ministerul.

O mare parte din cele două milioane de locuitori ai capitalei libiene suferă de lipsa apei după ce oraşul a trecut sub controlul forţelor ostile colonelului Muammar Gaddafi, la sfârşitul lui august.

Săptămâna trecută, premierul grec Georges Papandreou a propus alimentarea Tripoli cu apă pe cale aeriană, în cadrul conferinţei internaţionale privind Libia, care a avut loc la Paris.

„Putem transporta până la 175.000 de metri cubi de apă la fiecare zece zile, ceea ce ar trebui să permită o creştere cu 50 la sută a rezervelor de apă potabilă ale Tripoli”, a declarat el.

La rândul lor, noile autorităţi libiene au declarat că au preluat controlul asupra unei părţi a Marelui Râu Artificial, o conductă care transportă apă din pânzele freatice din deşert către oraşele de coastă.

Foştii rebeli, care susţin că în prezent controlează 90 la sută din teritoriul libian, se pregătesc de acum să dea ultima bătălie împotriva forţelor loiale fostului lider libian la Bani Walid şi Sirt.

În mod tradiţional apropiată de ţările arabe, Grecia a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) ca autoritate legitimă luna trecută, după şase luni de dialog cu cele două tabere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă