19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGrecia va efectua primul plasament de titluri de stat pe termen lung,...

Grecia va efectua primul plasament de titluri de stat pe termen lung, după începutul crizei

Grecia va ieşi pe pieţe cu primul plasament de obligaţiuni cu maturitatea pe termen lung din ultimii patru ani, după două acorduri de bailout cu UE şi FMI şi o restructurare record a datoriei de stat, vizând să atragă între 4 şi 5 miliarde euro în 2014, potrivit Mediafax.

Grecia va efectua, până în luna iunie, o emisiune de obligaţiuni cu maturitate între trei şi cinci ani, a declarat ministrul elen al Finanţelor, Yannis Stournaras, citat de Wall Street Journal (WSJ).

Stournaras s-a întâlnit marţi la Atena cu miniştrii de Finanţe din statele zonei euro.

Trei surse oficiale europene au declarat pentru WSJ că guvernul elen vizează să atragă între 4 şi 5 miliarde euro din pieţele financiare până la sfârşitul acestui an.

Grecia are cea mai ridicată datorie de stat din zona euro ca procent din PIB, indicatorul plasându-se la finele anului trecut la 175,6%.

Optimismul Atenei privind prima emisiune de obligaţiuni guvernamentale de după criza datoriilor de stat subliniază atmosfera pozitivă de pe pieţele financiare europene din ultima perioadă.

Grecia este în recesiune de şase ani consecutivi, timp în care a pierdut aproximativ un sfert din PIB şi a accesat împrumuturi de 240 miliarde euro în cadrul celor două acorduri de bailout încheiate cu UE şi FMI.

Analiştii subliniază că strategia Greciei pare extrem de riscantă, deoarece costurile de finanţare din piaţă vor fi cu mult mai ridicate faţă de dobânzile plătite către UE şi FMI.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale elene cu maturitatea la 10 ani se plasa marţi pe piaţa secundară la 6,2%. Deşi este la cel mai redus nivel din martie 2010, costul de finanţare al Greciei este considerate de majoritatea economiştilor nesustenabil având în vedere nivelul foarte ridicat al datoriei de stat şi evoluţia modestă a economiei.

Banii atraşi prin plasamentul de titluri de stat vor fi utilizaţi cel mai probabil pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an, alături de rezervele de 1,3 miliarde de dolari acumulate la trezorerie, potrivit unor surse oficiale europene. UE speră că fondurile atrase din piaţă vor asigura finanţarea guvernului elen în următoarele 12 luni.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au aprobat o plată de 8,3 miliarde euro din programul de finanţare extenră a Greciei, care va fi distribuită în trei tranşe începând din luna aprilie – 6,3 miliarde euro – apoi câte 1 miliard de euro în iunie şi iulie.

Parlamentul elen a avizat recent un nou pachet de măsuri structurale convenite cu creditorii internaţionali, necesare pentru a obţine tranşa. Pachetul cuprinde noi măsuri de liberalizare a pieţei muncii şi accelerarea programului de privatizări.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă