9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialGrecia: Se dă startul discuțiilor tehnice cu creditorii internaționali

Grecia: Se dă startul discuțiilor tehnice cu creditorii internaționali

Grecia va începe discuţiile tehnice cu inspectori din partea creditorilor internaţionali de miercuri, atât în Bruxelles, cât şi în Atena, pentru a conveni asupra reformelor pe care guvernul de la Atena trebuie să le adopte pentru a primi în continuare fonduri, potrivit Mediafax.

Gvernul elen va începe discuţii tehnice și la Atena cu inspectori din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, a anunţat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, în urma unei şedinţe desfăşurate luni, relatează presa internațională. 

Citește și: Primejdioasele politici ale monedei euro

De asemenea, preşedintele BCE, Mario Draghi, a cerut Greciei în cadrul întâlnirii de luni să accepte vizitele experţilor tehnici în Atena.

"Am convenit că nu mai este timp de pierdut. Trebuie să încetăm să mai pierdem timpul şi să începem în mod serios discuţiile", a afirmat Dijsselbloem.

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat că va oferi "toate datele necesare" cerute de reprezentanţii troicii.

"Grecii trebuie să implementeze acum ce au promis că vor face şi, mai ales, trebuie să evite să ia măsuri unilateral", a declarat Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe.

Vineri, guvernul de la Atena a transmis UE o listă de şapte măsuri principale pe care Grecia intenţionează să le aplice pentru ca partenerii internaţionali să deblocheze o nouă tranşă din împrumutul acordat ţării, însă oficialii europeni au arătat că reformele propuse sunt doar un punct de pornire pentru discuţii ulterioare.

Estimările făcute de autorităţile care supraveghează programul de sprijin financiar acordat guvernului de la Atena în 2010 arată că Grecia ar putea rămâne fără lichidităţi până la finalul lunii martie.

Citește și: Ministrul elen de Finanțe: Grecia nu are nevoie de un nou acord de finanţare

Săptămâna trecută, Grecia a plătit vineri Fondului Monetar Internaţional (FMI) o datorie de 310 milioane de euro, reprezentând prima parte a unei tranşe de 1,5 miliarde de euro care ajunge la scadenţă peste două săptămâni, a declarat un reprezentant al guvernului de la Atena.

În 2010, Grecia a primit un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional. În prezent, datoria guvernamentală a Greciei se ridică la aproximativ 315 miliarde de euro.

Cele mai citite

Nou sondaj ECFR: “Războaie și Alegeri” oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în contextul politic global schimbător

Raportul "Războaie și Alegeri” (“Wars and Elections") de la ECFR oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă