5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialGrecia se afundă în datorii. Băncile elene și-au majorat semnificativ împrumuturile de...

Grecia se afundă în datorii. Băncile elene și-au majorat semnificativ împrumuturile de la BCE

Utilizarea liniei de finanțare de urgență (ELA) de către băncile elene a crescut cu 4,3% în mai, comparativ cu luna precedentă, după ce retragerile din depozitele băncilor elene au atins un nivel record, informează Agerpres.

Luna trecută, finanțarea de urgență de la BoG a urcat la 77,58 miliarde de euro (87,1 miliarde de dolari), de la 74,37 miliarde de euro în aprilie.

Citește și: Pentru Grecia, reforme sau ieşirea din zona euro

Datele oficiale arată că retragerile din depozitele băncilor elene au ajuns la 35,1 miliarde de euro în perioada decembrie 2014 — aprilie 2015 din cauza incertitudinilor privind rezultatul negocierilor dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali.

Accelerarea retragerilor a fost provocată și de speculațiile privind introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, deși autoritățile de la Atena au dezmințit un astfel de scenariu.

Marți, Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență destinat băncilor grecești, pentru a doua oară în ultimele două zile și a patra oară în ultima săptămână, până la aproape 89 miliarde de euro.

Citește și: Criza datoriilor elene, tranșată de președintele CE și premierul Greciei

BCE păstrează controlul asupra finanțării băncilor grecești, în condițiile în care împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

În mod normal, băncile grecești își asigură necesitățile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creșterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanțarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

După ce săptămâna trecută a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență destinată băncilor grecești până la 86 de miliarde de euro, BCE a decis luni să majoreze plafonul cu 1,9 miliarde de euro. Dacă anterior BCE revizuia în fiecare săptămână finanțarea de urgență destinată băncilor grecești, în ultima săptămână consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condițiile în care retragerile de depozite din băncile grecești continuă, iar negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali se apropie de momentul culminant.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă