13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialGrecia prelungeşte termenul limită pentru investitorii care nu au acceptat schimbul obligaţiunilor

Grecia prelungeşte termenul limită pentru investitorii care nu au acceptat schimbul obligaţiunilor

Grecia a prelungit, joi, pentru a doua oară, până la 20 aprilie, termenul limită până la care investitorii pot schimba obligaţiunile statului elen, astfel încât autorităţile de la Atena să poată formula o reacţie faţă de creditorii care refuză să participe la reducerea datoriilor, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Termenul fusese deja prelungit până pe 4 aprilie.

Grecia are nevoie să ia în curând o decizie în această problemă, în colaborare cu Uniunea Europeană şi FMI, pentru că pe 15 mai ajung la maturitate obligaţiuni de 450 de milioane de euro, pe care nu îşi permite să le răscumpere la valoarea lor actuală.

Efectuarea schimbului de obligaţiuni cu creditorii privaţi, în proporţie de 97%, a permis Greciei să obţină al doilea program de ajutor din partea UE şi FMI, luna trecută, şi a redus temerile din pieţele financiare referitoare la criza datoriilor din zona euro.

Maniera în care Grecia va rezolva problema investitorilor care refuză să participe la schimbul de obligaţiuni va stabili un precedent important pentru alte ţări îndatorate din zona euro şi fondurile de investiţii speculative, care cumpără obligaţiuni ale statelor vulnerabile în speranţa obţinerii, prin intermediul justiţiei, a unor câştiguri mai mari.

Un oficial din Ministerul de Finanţe elen a declarat că majoritatea investitorilor au respins deja schimbul pentru obligaţiunile cu maturitate pe 15 mai, dar nu pot pune în pericol întregul plan de reducere a datoriei, acceptat de 97% dintre investitori.

O sursă apropiată discuţiilor a afirmat că majoritatea obligaţiunilor cu maturitate în luna mai sunt deţinute de fondul Elliott Advisors, binecunoscut pentru contestarea unor restructurări de datorii în America Latină.

Grecia a anunţat că nu îşi permite să plătească integral obligaţiunile, iar acordul acceptat deja de deţinătorii de obligaţiuni emise conform legislaţiei elene este cea mai bună ofertă posibilă.

Guvernul are trei opţiuni, respectiv continuarea serviciului obligaţiunilor, declararea default-ului şi implicit a unui litigiu, sau o nouă ofertă, dar care să asigure un tratament corect pentru cei care au acceptat schimbul.

“Data de15 mai este ultimul termen până la care Grecia trebuie să decidă ce va face cu deţinătorii de obligaţiuni care nu vor să participe la schimb”, a declarat un oficial al unei bănci elene mari.

Grecia a finalizat pe 12 martie cea mai mare parte a operaţiunii prin care a schimbat obligaţiuni în valoare nominală de 177 miliarde de euro, emise în conformitate cu legislaţia elenă, cu titluri noi, ceea ce a provocat deţinătorilor pierderi de circa 74%.

Autorităţile de la Atena au anunţat anterior că pe 11 aprilie vor încheia schimbul unor obligaţiuni de 20,27 miliarde de euro, echivalente cu 72% din titlurile emise sub legislaţie străină şi obligaţiuni emise de companii elene de stat.

Alte două emisiuni de obligaţiuni garantate de stat, în valoare de aproximativ 450 de milioane de euro, efectuate de compania naţională de căi ferate sub legislaţie străină, expiră în a doua jumătate a acestui an, potrivit Ministerului de Finanţe.

Cele mai citite

Secuii nu renunță la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat organizarea Zilei Libertății Secuilor, pe 10 martie, la Târgu Mureș. Aceasta va include un...

Ludovic Orban confirmă că partidele din Dreapta Unită vor avea candidați comuni: „Am discutat de principiu să ne unim peste tot unde e benefic”

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, la Ploieşti, referindu-se la colaborarea partidelor care formează Dreapta Unită la alegerile locale, că încă nu...

Veniturile salariale întârziate și acuzații grave de corupție

Angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt în revoltă în această lună, după ce veniturile salariale nu au fost acordate la timp,...
Ultima oră
Pe aceeași temă