6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialGrecia: Mii de oameni protestează faţă de austeritate

Grecia: Mii de oameni protestează faţă de austeritate

Câteva mii de simpatizanţi ai partidului de opoziţie Stânga radicală (Syriza) protestează, duminică seară, în faţa parlamentului de la Atena, faţă de măsurile de austeritate, transmite Agerpres.

Potrivit forţelor de ordine, numărul manifestanţilor s-a ridicat la peste 2.000, însă jurnalişti şi organizatori aflaţi la faţa locului au afirmat că este vorba de aproximativ 5.000 de persoane, conform AFP.

‘Să oprim catastrofa’, ‘Plecaţi acum’, ‘Nu planurilor de austeritate’, se putea citi pe bannerele participanţilor aflaţi în piaţa Syntagma, din apropierea parlamentului, scenă a importante manifestaţii adeseori violente de la declanşarea, în 2010, a crizei în Grecia.

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului de coaliţie dreapta-socialişti, condus de premierul conservator Antonis Samaras, a fost depusă de Syriza joi, după evacuarea de către poliţie a localurilor fostei televiziuni publice ERT, aflate în zona de nord a Atenei.

Conform Stângii radicale, moţiunea urmăreşte să denunţe ‘politicile catastrofale’ ale guvernului care poartă în prezent discuţii la Atena cu reprezentanţi ai troicii finanţatorilor internaţionali (UE-BCE-FMI) cu privire la eventuale noi măsuri de austeritate.

Dezbaterea din parlament asupra moţiunii de cenzură a început vineri şi se încheie cu un vot nominal duminică la miezul nopţii. Pentru a răsturna executivul este necesară o majoritate absolută de 151 de voturi, imposibil de obţinut de opoziţie, deoarece majoritatea guvernamentală dispune de 155 de locuri din totalul de 300 ale legislativului.

Cele mai citite

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă