37.7 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialGrecia încearcă să oprească companiile listate la bursă să-şi mute sediile în...

Grecia încearcă să oprească companiile listate la bursă să-şi mute sediile în afara ţării

Grecia a crescut pragul necesar pentru mutarea sediului unei companii listate în altă ţară de la 67% la 95% din acţiuni, măsura fiind o încercare disperată, de ultim moment, pentru oprirea transferului birourilor companiei Viohalco în Belgia, scrie cotidianul elen Kathimerini, transmite Mediafax.

Până în prezent, pragul de 95% se aplica doar companiilor nelistate la bursă.

Viohalco, cea mai mare companie de prelucrare a metalelor din Grecia, intenţiona ca subsidiara sa din Belgia să intre pe bursa Euronext după care să absoarbă compania elenă prin schimbul unei acţiuni listate în Belgia pentru fiecare listată în Grecia.

Acţionarii principali ai companiei controlează circa 74% din titluri, iar noua reglementare adoptată de autorităţi face imposibilă atingerea pragului de 95% necesar pentru transferul sediului, scrie To Vima.

Viohalco ar fi fost a patra mare companie care părăseşte Grecia din cauza costurilor mari de împrumut pe piaţa elenă, după Coca-Cola HBC, S&B Minerals şi Fage, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Kathimerini că Viohalco vrea să plece din Grecia pentru a obţine acces la finanţare, necesară investiţiilor la subsidiare şi pentru menţinerea lichidităţii. Planul nu a fost motivat de căutarea unui regim fiscal mai favorabil, întrucât taxa pe profit în Belgia este de 34%, faţă de 26% în Grecia.

Viohalco deţine unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria, România şi Marea Britanie. Potrivit site-ului companiei, exporturile Viohalco reprezintă circa 9% din livrările la extern ale Greciei.

În România, compania deţine producătorul de cablu ICME ECAB S.A.

Cele mai citite

Presiunile surprinzătoare, dar constante, ale vicepremierului Marian Neacșu la Metrorex

Vicepremierul Marian Neacșu este preocupat, în ultima perioadă, de cine rămâne în conducerea Metrorex, dar și de protejarea intereselor unei anumite firme care...

Cea mai lungă zi din an: Solstițiu de vară 2024

Astăzi, 20 iunie, marcăm solstițiul de vară, un eveniment astronomic important care semnalează începutul verii astronomice și aduce cea mai lungă zi-lumină a anului....

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă