21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGrecia: Cele mai slabe vânzări de Crăciun din ultimul deceniu

Grecia: Cele mai slabe vânzări de Crăciun din ultimul deceniu

Magazinele din Grecia au avut cele mai slabe vânzări de Crăciun din ultimul deceniu, după o scădere de 30% faţă de rezultatele înregistrate anul trecut în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, din cauza efectelor crizei economice asupra încrederii consumatorilor, informează Mediafax.

„Nouă din zece greci au fost mai puţin generoşi, din cauza necesităţilor. Retailerii au avut de îndurat o atmosferă tristă de Crăciun, care le-a măcinat orice optimism de dinaintea sărbătorilor”, a anunţat, marţi, asociaţia retailerilor eleni (ESEE), citată de Reuters.

Scăderea puternică a vânzărilor a sfidat reducerile de preţuri practicate la scară largă de retaileri înaintea Crăciunului.

Reducerea salariilor şi pensiilor, accelerarea inflaţiei şi recesiunea economică, aflată deja în al patrulea an, au avut un impact negativ puternic asupra nivelului de trai şi cheltuielilor de consum în Grecia.

Vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte au scăzut cu 40%, cele de aparatură electrică şi electrocasnică cu 30%, în timp ce pe sectorul alimentelor şi băuturilor declinul a fost de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă