Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda (CNE) este, fara indoiala, un obiectiv strategic. Ca orice obiectiv strategic, siguranta in exploatare este prioritara. Amintirea dezastrului de la Cernobil cutremura inca amintirea populatiei. Exista voci din ce in ce mai puternice care spun insa ca centralele nucleare nu ar mai trebui sa fie privite ca adevarate „sperietori”, ci ar trebui sa constituie puncte turistice de mare atractie.
In Franta reactoarele centralelor nucleare sunt vopsite in culori vii, care atrag atentia. La Cernavoda, totul este construit in tonuri de gri si cenusiu. Diferenta este una mai mult de mentalitate, in conditiile in care functionalitatea obiectivului nu este afectata de vopseaua exterioara. Exista, in Romania, voci din ce in ce mai puternice care spun ca CNE ar trebui sa se transforme intr-un obiectiv turistic. „Avem o singura centrala nucleara in tara si sunt convins ca multa lume ar dori sa o viziteze”, spune Gheorghe Samoila, unul dintre locuitorii din Cernavoda. Din pacate, in Romania masurile de securitate sunt extrem de severe. Din fericire, acestea sunt extrem de eficiente, pana in prezent neinregistrandu-se nici un eveniment nedorit pe platforma industriala.
Ca la muzeu
Transfomarea CNE intr-un obiectiv turistic este perceputa aproape ca pe o obligatie de societatea civila. Omer Iuxel, liderul grupului de lobby Cernavoda – cinci reactoare, fondat in 1996, spune ca in conceptul canadian al reactorului si in traditia franceza a Euroatom este insamantat conceptul turistic al centralei. „Inca din etapa de proiectare la Unitatea 1 s-a construit un centru de vizitare publica. Incepand din 2006, la insistentele societatii civile si cu sprijinul primarului Gheorghe Hansa, s-a incercat semnarea unui protocol intre Societatea Nationala Nuclearelectrica si autoritatile locale, prin care centrala sa poata fi vizitata de grupuri de turisti”, spune Omer Iuxel. Acest lucru se intampla si in tari din Europa Occidentala. |n Franta, de exemplu, contra unei taxe destul de costisitoare, se poate vizita perimetrul centralei, fara insa ca accesul vizitatorilor sa fie permis in zonele securizate.
Obiectiv integrat
Primarul localitatii Cernavoda, Gheorghe Hansa, confirma ca au existat discutii cu factorii de decizie din CNE si SNN in ceea ce priveste crearea unui obiectiv turistic din centrala. „Am initiat un program care are ca scop dezvoltarea atractivitatii turistice pentru zona Cernavoda. Am inaugurat Muzeul de istorie locala, am amenjat drumul spre dana de pasageri din portul turistic, astfel incat turistii straini sositi pe fluviu sa nu plece direct in Constanta, ci sa coboare si in localitatea noastra”, spune edilul. Aici ei au posibilitatea sa viziteze obiective culturale sau sa petreaca doua, trei ore in renumitele crame din localitate. Gheorghe Hansa a adaugat ca unul dintre cele mai importante puncte de intres pentru public ramane centrala nucleara. „Exista, la intrare, un centru de pregatire la intrare. Acesta ar trebui sa fie deschis publicului. Am discutat cu factorii de decizie si am ajuns la concluzia comuna ca se poate si ca ideea este de mare interes”, a precizat primarul, care a adaugat ca dorinta sa este sa „umanizeze” centrala nucleara, care nu trebuie sa fie un factor de stres pentru cetateni sau turisti.
Dupa zidurile gri…
Pentru a fi cat mai „apetisante” pentru turisti, centralele nucleare din Franta au capatat vesminte noi. Astfel, spune Omer Iuxel, anvelopele de protectie, acei cilindri enormi care pot fi vazuti de la kilometri intregi distanta, sunt desenate in culori vii. Pasari, fluturi, copaci – sunt simboluri care apar pe aceste anvelope, din doua motive: pentru atragerea vizitatorilor (fenomen prin care se incaseaza si sume importante) si pentru atenuarea simtului artistic al trecatorilor si locuitorilor. In Cernavoda insa, centrala este, inca, gri. „Dorim ca, o data cu inaintarea lucrarilor de constructie, reactoarele 3, 4 si 5 sa beneficieze de o coloristica adecvata”, spune Omer Iuxel.