20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGrădinăritul în noiembrie

Grădinăritul în noiembrie

Primele semne în curţi şi grădini sunt căderea frunzelor la majoritatea speciilor de plante şi transformarea nuanţelor vesele în nuanţe de verde-gălbui, galben-roşiatic sau chiar crem-maro. Această schimbare ne îndeamnă să începem pregătirea grădinii pentru iarnă, sezon care este aproape.

În grădinile care mai au, încă, rămăşiţe de specii floricole, acestea se îndepărtează, împreună cu frunzele uscate, se strâng şi se depozitează pentru a fi arse sau duse la gunoi. O dată rămas liber, terenul (rondurile) pe care au fost flori  se prăşeşte la o adîncime de cazma şi se nivelează. Dacă există arbuşti floriferi, cum sunt trandafirii, aceştia se tund şi se muşuroiesc, pentru a fi protejaţi pe perioada iernii. Trandafirii urcători, magnolia şi alte specii de arbuşti floriferi cu talie înaltă vor fi protejaţi pe toată perioada iernii, prin acoperirea cu paie, fân sau frunze uscate şi prin învelirea coroanei cu materiale uşoare, care să permită pătrunderea aerului (pânză de sac, porţiuni de rogojină, folie din material plastic perforată etc). În prezent se găsesc în magazine şi astfel de materiale deja pregătite în acest sens. Părţile vegetative uscate ale speciilor floricole perene se stâng şi se îndepărtează, urmând ca terenul respectiv să fie greblat şi să intre în iarnă curăţat de buruieni sau alte plante uscate.

Gazonul, o ultimă tundere

Gazonul va fi, deasemenea, pregătit pentru hibernare sub omătul de zăpadă, printr-o ultimă tundere, greblare atentă şi fertilizare cu îngrăşăminte complexe pe bază de azot, fosfor şi potasiu, urmate de o udare abundentă.După această ultimă îngrăşare, firul de iarbă va fi mai viguros, mai verde, mai sănătos şi capabil să ierneze chiar la temperaturi foarte scăzute.

În grădina de legume

Aici mai sunt culture care nu şi-au încheiat ciclul de viaţă. Primele culturi legumicole afectate de reducerea temperaturii sunt cele termofile (ardei, pătlăgele, vinete, roşii, castraveţi). Menţinerea capacităţii lor de producţie se poate realize numai prin măsuri ce le asigură o temperatură cât mai apropiată de cerinţele plantelor. Printre aceste măsuri se numără folosirea unor hibrizi rezistenţi la temperature scăzute sau oscilaţii mari ale temperaturii zi-noapteş protejarea temporară cu folie de polietilenă recuperată, atunci când temperatura se apropie de valori criticeş prevenirea brumelor timpurii prin fumigare şi irigaţie prin aspersiune; trasplantarea unor plante în sere şi solarii (dacă acestea există) la varză, conopidă, gulii, varză roşie, brocolli etc. Dacă totuşi unele specii legumicole şi-au terminat perioada de fructificare, acestora li se scot vrejii, iar terenul se sapă adânc şi se nivelează, fiind astfel pregătit pentru iarnă. În ceea ce priveşte pomii fructiferi, toate fructele au fost culese iar după căderea frunzelor se sapă între pomi şi între rânduri şi se administrează îngrăşăminte cu fosfor şi potasiu pentru formarea unui lemn viguros, ce va rezista la îngheţul iernii.

Adăpostiţi şi protejaţi!

Nu uitaţi să blocaţi robinetele de apă dinspre grădină, altfel apa din ţevi va îngheţa. Există pentru acest lucru şi protecţii speciale la magazine. Deasemenea va trebui să adăpostiţi şi sa protejaţi mobilierul de grădină şi terasă care rămâne aici. Şi pentru aceasta există soluţii simple la magazine. Plantele de apartament (care au rămas încă afară) se mută grabnic în interior, cât mai aproape de sursele de lumină (ferestre), se curăţă şi li se afânează pământul de la suprafaţă. Vor fi udate o dată sau de două ori pe săptămână şi vor fi fertilizate periodic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă