Bucătăriile, împreună cu băile, sunt încăperile care suferă cel mai tare din cauza lipsei de spaţiu, atunci când vorbim de apartamentele de bloc construite înainte de 1990.
Fiind încăperi în care funcţionalitatea defineşte, practic, confortul, ambele au nevoie de rezolvări cât mai eficiente pentru problema menţionată. Este evident că cea mai fericită soluţie ar fi suplimentarea spaţiului. Bucătăriile au avantajul că, de obicei, în imediata lor apropiere se găseşte cel puţin o cămară sau o debara. Cum soluţii pentru spaţiile de depozitare se găsesc în ansamblul apartamentului, se poate renunţa cu uşurin¬ţă la aceste anexe în favoarea redimensionării bucătăriei.
Sunt totuşi apartamente, cum este şi cel prezentat aici, care nu se supun acestui tipic. Într-o astfel de circumstanţă, problema redimensionării devine mult mai dificilă, iar în multe cazuri este chiar de nerezolvat. În astfel de condiţii, singurul mijloc rămas la îndemână pentru obţinerea unei funcţionalităţi acceptabile rămâne organizarea obiectelor electrocasnice şi a celor de mobilier specifice bucătăriei. Aici, lucrurile devin mult mai simple, deoarece electrocasnicele se găsec într-o gamă variată de dimensiuni, iar elementele de mobilier se pot fabrica pe comandă, în aşa fel încât să exploateze la maximum fiecare centimetru al încăperii. Dumneavoastră nu vă mai rămâne decât să măsuraţi cu atenţie spaţiul, să stabiliţi poziţia viitoare a fiecărui obiect şi să alegeţi modelul moblierului.
Finisajele învechite ale bucătăriei au fost înlăturate integral. S-a început cu faianţa, care acoperea jumătatea inferioară a tuturor pereţilor. În această etapă a fost dezlipit şi linoleumul de pe pardoseală.
În paralel cu decopertarea pereţilor s-a trecut la înlocuirea instalaţiei electrice, pentru a se câştiga timp. S-au săpat şanţuri în pereţi, iar în ele au fost fixate tuburile din plastic prin care au fost trecute cablurile electrice.
Fostele suprafeţe placate cu faianţă au fost retencuite, pentru a fi uniformizate şi pentru a se asigura un substrat bun pentru viitoarele finisaje ceramice. Acestea au fost montate pe 2/3 din suprafeţele tuturor pereţilor.
Conductele de apă caldă, apă rece şi scurgere au fost înlocuite. Caloriferul din fontă a fost înlocuit cu unul nou, din oţel. Conductele de tur şi retur au fost şi ele înlocuite împreună cu robinetul şi fittin¬gurile pentru a se mări randamentul sistemului. Mobilierul a fost realizat pe comandă de o firmă de specialitate. Proiectul a rezultat în urma colaborării celor doi proprietari cu unul din specialiştii firmei. Cum baia nu permitea includerea maşinii de spălat, acesteia a trebuit să i se găsească un loc în bucătărie. Ea a fost încorporată într-unul din corpurile de mobilier.
Un alt aspect important a fost investiţia în electrocasnice de calitate care să asigure eficienţă şi durabilitate.