19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGorbaciov revine. Ce crede fostul preşedinte sovietic despre campania electorală din 2012

Gorbaciov revine. Ce crede fostul preşedinte sovietic despre campania electorală din 2012

Fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a acordat un interviu ziarului austriac, Die Presse, reluat de cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, în care a analizat dezvoltarea ţării sale în ultimii 20 de ani. Gorbaciov a evaluat, de asemenea, şi situaţia politică din Rusia. El crede că n-ar fi niciun dezastru dacă Dmitrii Medvedev nu va candida pentru preşedinte.

Gorbaciov a amintit şi de un articol recent al Institutului de Dezvoltare Contemporana (INSOR) conform căruia: „Oamenii influenţi din Rusia spun deja că dacă Medvedev nu va mai candida pentru cel de-al doilea mandat, stagnarea va duce la o catastrofă naţională.”

Fostul preşedinte a declarat că situaţia nu-i chiar atât de rea. Cu toate acestea, el susţine că „Este importantă direcţia care va câştiga. Dacă Medvedev va susţine tabăra reformiştilor, el va avea nevoie de nişte aliaţi foarte influenţi. Nu neg faptul că actualul preşedinte are un potenţial imens, dar nu e suficient.”

La întrebarea reporterului austric dacă „Reformele pot continua şi cu Vladimir Putin?”, Gorbaciov nu are un răspuns concret. El declară că „Până acum Putin pare indecis, în trecut a declarat că nu avem nevoie de nicio modernizare, iar acum susţine cu tărie necesitatea reformelor în toate domeniile.”

„Principalul lucru nu este numele viitorului preşedinte al ţării (Medvedev sau Putin), ci modelul care urmează să fie pus în aplicare în cele din urmă. „

Vorbind despre problemele interne, fostul preşedinte a declarat că „Rusia se îndreaptă spre democraţie, dar este, probabil, doar la jumătatea drumului.” De asemenea, Gorbaciov nu este de acord cu ideea că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost inevitabilă: „Sunt în continuare de părere că Uniunea Sovietică ar fi fost salvată dacă aceasta s-ar fi descentralizat şi toate ţările membre ar fi urmat un proces individual de democratizare”.

Analistul politic, Boris Macarenko recunoaşte tendinţele actuale „Într-adevăr, există două direcţii: conservatoare şi inovatoare. Dar, în opinia mea, Gorbaciov nu-l laudă deloc pe Putin, ci este mai degrabă sceptic faţă de afirmaţiile actualului premier.”

„La urma urmei, Gorbaciov a şi afirmat faptul că „Putin dă declaraţii, dar Medvedev este cel care acţionează. Nu sunt sigur că acest argument poate influenţa întregul electorat”, a declarat Boris Makarenko, directorul biroului pentru probleme socio-politice al Institutului de Dezvoltare Contemporană (INSOR).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă