3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialGorbaciov: „Putin ar trebui să demisioneze“

Gorbaciov: „Putin ar trebui să demisioneze“

Duminică, la 20 de ani după demisia sa din funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a cerut actualului premier şi posibilului viitor preşedinte, Vladimir Putin, să facă acelaşi lucru. „L-aş sfătui pe Vladimir să se retragă”, a spus Gorbaciov în cadrul unei emisiuni a postului de radio Ekho Moskvy: „a fost de ajuns; trei mandate, două de preşedinte şi unul de premier, sunt suficiente, pentru că altfel în jurul unui conducător puternic încep să se formeze cercuri şi clanuri”. Fostul preşedinte a adăugat că „nu ar trebui să existe un monopol al puterii, nu avem nevoie de nici un ţar”.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a răspuns acid, declarând televiziunii de stat Rossiya că „fostul lider al unei mari naţiuni, care a condus-o în timpul colapsului ei, cere demisia unei persoane care a reuşit să salveze Rusia de aceeaşi soartă”.

Kremlinul nu reacţionează

Una dintre cele mai remarcabile apariţii la protestele de sâmbătă a fost cea a fostului ministru de Finanţe Alexei Kudrin, considerat multă vreme un apropiat al premierului Putin. „avem nevoie să creăm o platformă de dialog cu autorităţile”, a spus acesta miilor de oameni adunaţi în  centrul Moscovei, „altfel vom avea o revoluţie şi vom rata şansa unei tranziţii paşnice”. După cum relatează cotidianul american Wall Street Journal, Kudrin a cerut demiterea şefului Comisiei Electorale şi schimbarea legii electorale înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în martie, şi în care Vladimir Putin este considerat drept principalul favorit. Kudrin s-a pronunţat, de asemenea, pentru organizarea a noi alegeri parlamentare în 2012.

Fostul aliat al lui Putin a fost îndepărtat din guvern cu trei luni în urmă, după ce a criticat deschis cheltuielile excesive ale statului şi l-a atacat pe preşedintele Dimitri Medvedev, considerat de Kudrin drept un conducător ineficient. Deşi Kudrin se bucură de simpatia protestatarilor, care îl consideră, conform Wall Street Journal, „cinstit” şi „moral”, mulţi dintre aceştia nu sunt convinşi că fostul ministru poate juca rolul de negociator între demonstranţi şi guvern: „mai întâi ar trebui să dovedească că are un mandat pentru asemenea tratative”, a declarat fostul premier Mihail Kasianov.

Pe de altă parte, însă, nu este clar nici cine are mandatul de a reprezenta forţele antiguvernamentale: la demonstraţia de sâmbătă, printre cei care s-au adresat mulţimii adunate s-au numărat scriitori, muzicieni, activişti politici şi naţionalişti din extrema dreaptă. Deocamdată, chiar dacă Kremlinul ar fi dispus să poarte tratative, ar fi greu de zis cu cine le-ar putea purta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă