Cei care au pus la cale aceasta operatiune le-au inmanat salariatilor fise gata completate, la care erau deja anexate copiile dupa actele de identitate ale viitorilor clienti. Acest abuz grosolan, care la o simpla estimare le aduce autorilor un profit de minim 300 de milioane de lei vechi, este orchestrat chiar din interiorul unitatii de persoane care au acces la documentele personale ale angajatilor. Desi sunt indignati, multi salariati au semnat, de frica unor posibile sanctiuni "de sus".
Asistentele, bagate in fata
Conducerea Spitalului Judetean sustine ca afacerea face parte din "invartelile"… asistentelor sefe de sectie!? Versiunea nu sta in picioare, pentru ca acestea nu au acces la dosarele angajatilor… Pentru foarte multi vasluieni, pensiile private sunt o ocazie pentru castigarea unor venituri suplimentare. Nu este nicidecum un pacat. Numai ca unii "intreprinzatori" s-au gandit ca pot face o afacere frumoasa profitand de pozitia de putere sau de influenta pe care o au intr-o anumita institutie. Gata completate cu datele personale ale viitorilor inscrisi, formularele aveau deja anexate copii dupa actele de identitate ale salariatilor, semn clar ca "lucratura" a fost facuta din interior, de persoane care au acces neingradit la dosarele personale ale angajatilor. De mentionat ca formularele au aparut parca de nicaieri, salariatilor cu care am discutat fiindu-le imposibil sa numeasca o persoana care se ocupa "cu pensii" in spital. Evident, aceasta actiune in forta a "agentilor" de pensii private a starnit imediat proteste.
Cine are acces la dosare?
"Nu este normal ca, fara acordul nostru, sa fim pusi in fata unor asemenea hartii. Eu stiu ca dosarul fiecarui angajat este secret. Cu ce drept si-au permis cei care au facut acest lucru sa faca copii dupa actele aflate la Personal?", s-a intrebat scandalizata o angajata a unitatii. Putini sunt salariatii care au refuzat categoric sa primeasca si sa semneze hartiile care le-au fost bagate sub nas. La ora actuala, Spitalul Judetean Vaslui are in jur de 850 de angajati. Dintre acestia, peste 60% sunt salariati cu varsta mai mica de 45 de ani. Comisionul societatii pentru "agentul de asigurari" este de cel putin 700.000 lei vechi pentru fiecare persoana asigurata, acesta crescand in functie de numarul de asigurari realizate. La un calcul simplu, luand in considerare doar 400 de angajati ai spitalului, reiese ca "agentul" care se ocupa de Spitalul de Urgenta da un adevarat "tun": castiga, fara munca si fara sa transpire, minim 280 milioane de lei vechi.
"Nu vreau sa ma pun rau cu sefii"
Conducerea Spitalului Judetean spune ca nu stie nimic despre afacerea cu pensiile private. "Grav ar fi daca cineva din unitate s-ar plange ca a fost fortat sa semneze sau ca a fost amenintat ca va avea de suferit consecinte. Este absurd sa isi inchipuie cineva ca persoanele din conducerea spitalului s-ar implica intr-o astfel de actiune. Este si foarte greu pentru noi sa aflam de unde a pornit totul, pentru ca nimeni nu recunoaste ca s-ar ocupa si cu incheierea de pensii private, desi multi o fac", a precizat Catalin Dogaru, responsabilul cu relatii mass-media in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta.