19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGitenstein: E important de ştiut dacă OUG de modificare a Legii CC...

Gitenstein: E important de ştiut dacă OUG de modificare a Legii CC este constituţională

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de ştiut în acest moment dacă este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale a României, potrivit Mediafax.

„Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Este foarte important să ştim acest răspuns. Eu nu îl cunosc pentru că nu sunt expert în Constituţia României”, a spus Gitenstein.

El a arătat că a înţeles importanţa faptului dacă această Ordonanţă este constituţională din discuţiile pe care le-a avut miercuri, deoarece sunt „mulţi oameni care se ocupă de acest subiect”, inclusiv „foarte mulţi avocaţi români inteligenţi şi ingenioşi” care vor analiza fiecare argument posibil.

Ambasadorul SUA a subliniat din nou că este foarte importantă „stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti”, iar în orice democraţie este esenţial ca voinţa majorităţii să fie exercitată în conformitate cu legea fundamentală.

„Cred că în orice democraţie ceea ce este esenţial este dacă voinţa majorităţii este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituţia este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorităţii şi de aceea Curtea Constituţională trebuie să spună că s-a depăşit o linie roşie,că s-a violat un principiu fundamental”, a arătat ambasadorul Gitenstein.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern stabileşte că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două camere.

Ordonanţa de urgenţă are un singur articol.

Acesta modifică articolul 27, alineatul 1 din legea Curţii Constituţionale, astfel încât sunt menţinute între hotărârile Parlamentului asupra cărora se poate pronunţa Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.

„Curtea Constituiţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori”, se arată în forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanţă.

În vechea formaă, alineatul respectiv prevedea: „Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori”.

Ordonanţa de urgenţă a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

În 25 iunie, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege cu acelaşi text ca al OUG aprobată miercuri de Guvern. Această lege a fost contestată de PDL la CC, care urmează să o ia în discuţie luni, 9 iulie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă