12.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialGiorgio Napolitano a fost reales în funcţia de preşedinte al Italiei

Giorgio Napolitano a fost reales în funcţia de preşedinte al Italiei

Actualul preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a obţinut un nou mandat, în cursul unui vot desfăşurat în Parlament, relatează Mediafax, citând ziarul La Repubblica.

Conform presei italiene, Napolitano a depăşit pragul de 504 voturi, adică jumătate plus un vot din totalul de 1.007.

Procesul de numărare a voturilor continuă.

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, reales sâmbătă pentru un nou mandat de şapte ani, este un fost comunist care se bucură de o largă popularitate datorită abordării pe care a adoptat-o în contextul în care Italia este grav afectată de criza din zona euro.

De mai multe săptămâni, Napolitano le-a tot arătat colegilor politicieni cartea sa de identitate, care indică faptul că în iunie va împlini 88 de ani. A încercat să argumenteze în acest fel că este prea bătrân pentru a accepta un nou mandat de şapte ani de preşedinte al Italiei, a treia economie din zona euro.

Dar, sâmbătă, în contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano să accepte încă un mandat.

“Nu mă pot sustrage responsabilităţii pe care o am în faţa naţiunii”, a spus, până la urmă, Napolitano, deşi iniţial răspunsese: “Dar de ce nu mă lăsaţi să mă odihnesc?”

În Italia, preşedintele are mai degrabă un rol onorific, fiind garantul respectării Constituţiei, promulgând legi şi desemnând premierii.

Veteran antifascist şi fost membru al Partidului Comunist Italian, Napolitano s-a remarcat prin atitudinea serioasă şi responsabilă adoptată în contextul crizei economice prin care trece Italia, bucurându-se de o largă popularitate.

Cunoscut pentru atitudinea moderată şi prudentă, Giorgio Napolitano s-a născut pe 29 iunie 1925 la Napoli şi s-a implicat de la vârsta de 17 ani în activităţile grupurilor de rezistenţă comuniste, devenind membru al Partidului Comunist în anul 1945.

În 1953 a devenit pentru prima dată membru al Parlamentului, iar în 1962 a fost ales în conducerea naţională a Partidului Comunist. A fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 1992-1994, a făcut parte din Guvernul condus de Romano Prodi în 1996, după care a fost ales eurodeputat. Primul mandat de preşedinte al ţării a început în 2006.

Cele mai citite
00:01:24

VIDEO. O mamă din Gaza și-a pierdut doi copii gemeni în urma unei lovituri israeliene la Rafah

Mama palestiniană Rania Abu Anza a plâns de durere duminică (3 martie), în timp ce își ținea în brațe gemenii, născuți și uciși în...
00:00:59

VIDEO. Trump îi “atacă” pe migranți la mitingul din Carolina de Nord

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a luat în vizor problemele migranților și politicile de frontieră ale președintelui democrat Joe Biden înainte de...

Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că în scurt timp se va ști cine este candidatul comun PNL – PSD pentru Primăria Capitalei. Acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă