16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialGinerele lui Băsescu, audiat la DNA

Ginerele lui Băsescu, audiat la DNA

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a venit, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat, informează B1 Tv.

Pricop este cercetat penal pentru complicitate la șanaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, care a fost și el audiat marți la DNA.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Procurorul DIICOT Remus Jurj, URMĂRIT penal alături de Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu și de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Moldovei

“În perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)”, potrivit DNA.

Citeşte şi: DNA a extins urmărirea penală pentru Sergiu Lucinschi. Care sunt noile acuzaţii

Procurorii susțin că Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Citeşte şi: Ginerele lui Băsescu şi fiul lui Lucinschi: un şantaj de 4.000.000 de euro

Radu Pricop se află în control judiciar pentru 60 de zile, din 3 aprilie.

“Inculpatul Pricop Radu Petru a uzat de calitatea de avocat în săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, rezultând că, deși inițial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanță juridică” conținând elemente  contrare legii, ulterior, pentru a masca participația la săvârșirea infracțiunii, a procedat la interpunerea, în relația cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmițând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informațiile necesare obținerii sumei de bani necuvenite”, se arată în comunicatul DNA.

În acest dosar procurorii anticorupţie au decis să extindă urmărirea penală faţă de Radu Pricopie, avocat în Baroul din Bucureşti, pentru săvârşirea infracțiunii de instigare la infracţiunea de fals în declaraţii.

Anchetatorii au arătat că în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Pricop, în contextul unor discuţii, i-a oferit lui Sergiu Lucinschi a soluţie pentru obţinerea unei sume de 2.000.000 euro de la un om de afaceri, încheierea cu acesta din urmă a unui contract de împrumut.

Concret, Lucinschi trebuia să declare, în mod nereal, în faţa notarului public că, în perioada 2008-2010, ar fi dat omului de afaceri suma respectivă, cu titlu de împrumut.

“Prin această conduită, inculpatul Pricop Radu Petru l-a instigat pe celălalt inculpat să comită infracţiunea de fals în declaraţii, consumată la 17 martie 2015, cu ocazia încheierii contractului respectiv”, potrivit comunicatului DNA.

 

Cele mai citite

Se încing luptele pentru „șefia” Universității din Galați. Rector interimar, o fostă consilieră PSD

Bătălia pentru mandatul de rector al Universității de stat „Dunărea de Jos” din Galați a luat amploare și e pe punctul de a...

Inchiziția lui Putin retrage autori clasici de pe rafturi!

Rusia lui Putin coboară, pe zi ce trece, în infernul unei dictaturi detestabile. Sunt retrase peste 250 de titluri de cărți de la...

CNAS bate câmpii, când e întrebată de concediile medicale fictive

Piața neagră a concediilor medicale false continuă să prospere în România, în ciuda afirmațiilor guvernanților, care promit reducerea sau chiar eliminarea fenomenului. Cotidianul național “România...
Ultima oră
Pe aceeași temă