10.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialGica Popescu cere CNSAS sa-i analizeze dosarul de Securitate si sa ia...

Gica Popescu cere CNSAS sa-i analizeze dosarul de Securitate si sa ia o decizie

Fostul international Gica Popescu a depus, vineri, o cerere la CNSAS sa ii ia in discutie dosarul si sa decida daca exista indicii ca a colaborat cu Securitatea, transmite NewsIn.

"Am facut o cerere la CNSAS si i-am rugat pe membrii Colegiului sa analizeze dosarul meu si sa decida daca am fost sau nu colaborator al Securitatii. Sper ca decizia lor sa fie luata cat mai repede, undeva la inceputul saptamanii viitoare, cand dansii vor avea sedinta. Dupa aceea, voi organiza o conferinta de presa in care voi prezenta public rezultatele acestei analize",  a precizat Popescu.

Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat pentru NewsIn ca Popescu, desi nu este verificat din oficiu, nefiind persoana publica, poate cere Colegiului sa-i analizeze dosarul. "Dosarul dansului nu a fost verificat de cercetatorii nostri, ci de un cercetator acreditat. Pentru a intra la discutii in Colegiu trebuie parcurse niste etape procedurale, dansul trebuie sa ceara acest lucru, noi trebuie sa facem cereri la institutiile cu arhive, sa cautam, apoi trebuie sa se pronunte directia de Investigatii si apoi Colegiul. Nu cred insa ca vom avea timp sa parcurgem acesti pasi, deci nu cred ca marti vom putea, chiar daca dl. Popescu vrea, sa luam in discutie acest caz", a mai spus el.

Fostul international Gheorghe Popescu nu a fost niciodata verificat de CNSAS deoarece nu a ocupat vreo functie publica, insa informatiile aparute in presa sunt adevarate, au declarat pentru NewsIn surse din institutie,care au precizat ca fostul fotbalist si-a vazut tot luni si dosarul.

Solicitati de NewsIn sa comenteze informatiile din presa despre colaborarea cu Popescu, mai multi membri in Colegiu au precizat ca fostul fotbalist nu a fost niciodata verificat de CNSAS, nici pe legea noua, nici pe cea veche, declarata neconstitutionala pentru ca acesta din urma nu a ocupat nicio functie publica. "Dl. Popescu n-a facut obiectul vreunei note de constatare a CNSAS. Nu-mi amintesc ca, de cand am fost eu membru in Colegiu, CNSAS sa-l verifice, sa-i trimita cazul la tribunal", a declarat un oficial din institutie.

Pe de alta parte, aceleasi surse au precizat ca informatiile aparute in presa despre fostul jucator sunt reale si ca au fost obtinute de doi cercetatori acreditati, care au cautat informatii in arhiva despre Gica Popescu si ulterior au publicat in presa rezultatele investigatiei lor. Mai mult, sursele citate sustin ca, in cursul acestei zile, Popescu s-a deplasat la CNSAS, unde a cerut date despre dosar si a primit copii de pe documentele respective.

Cotidienele Adevarul si Gazeta Sporturilor au dezvaluit in editiile de luni, pe baza dosarelor CNSAS, informatia ca fostul mare international roman Gheorghe Popescu ar fi colaborat cu Securitatea in perioada 1986-1989 sub numele de cod "Petrescu", semnand un total de cinci note informative. Fostul international roman Gheorghe Popescu a declarat, luni, ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea si ca a semnat o singura nota, inaintea meciului cu AS Monaco din toamna anului 1985, prin care asigura ca va apara interesul national. "Singura oara cand am avut contact cu Securitatea a fost inaintea meciului din deplasare AS Monaco (n.r. s-a disputat pe 2 octombrie 1985) si cei de acolo mi-au pus sa am grija ca vom fi contactati de romani care traiesc acolo pentru a ne propune sa nu ne mai intoarcem in tara. M-au spus sa semneze o nota prin care voi apara interesul national. Dar nici vorba sa fi colaborat cu Securitatea. Si acum, daca mi-ar spune sa semnez ceva in interes national, as face-o imediat, dar nu sunt securist", a declarat Popescu

Cele mai citite

Odobescu, la Forumul Diplomatic de la Antalya

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, astăzi, la Forumul Diplomatic de la Antalya - ADF 2024, unde va discuta despre importanţa consolidării profilului...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Odobescu, la Forumul Diplomatic de la Antalya

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, astăzi, la Forumul Diplomatic de la Antalya - ADF 2024, unde va discuta despre importanţa consolidării profilului...
Ultima oră
Pe aceeași temă