3.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialGhidul folosirii grefelor de transplant. Ce trebuie să știe părinții despre celulele...

Ghidul folosirii grefelor de transplant. Ce trebuie să știe părinții despre celulele stem

Deși, conform unui studiu dat publicității anul acesta, în Europa au fost înregistrate în anul 2014 peste 40.000 de transplanturi de celule stem hematopoietice, există încă viitori părinți care își pun întrebarea dacă să recolteze sau nu la nașterea copilului celule stem.

Izolarea celulelor stem a fost descoperită încă din 1968, iar în 2007 Mario R. Capecchi, Sir Martin J. Evans și Oliver Smithies au primit Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie pentru „descoperirea principiilor de introducere a unor modificări genetice specifice prin utilizarea celulelor șușă embrionare“.

Transplantul cu celule stem nu mai este de mult o procedură experimentală, cunoscân­du-se exact care sunt șansele de reușită în tratarea anumitor boli. Organismul uman este for­mat din peste 200 de tipuri de celule, toate provenind din celule stem. Celulele stem sunt responsabile de formarea și dezvoltarea fătului în viața intrauterină, iar după naștere celulele stem sunt responsabile de reînnoirea și repararea organelor și țesuturilor noastre.

Celula stem sau celula sușă, prin diviziune, produce două celule ce au capacitatea de a-și păstra caracterul nediferențiat, de a rămâne în stadiul de celulă stem, sau de a se diferenția în urma unor diviziuni succesive.

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sânge – leucocite, hematii și trombocite, ele fiind primele identificate în anii ’60. Ele sunt până în pre­zent și singurele cărora li s-a dovedit cert valoarea tera­peu­tică. Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta în orice tip de celule adulte, principala lor caracteristică fiind de înlocuire a celulelor moarte, regenerând astfel țesuturile deteriorate.

De unde se recoltează celulele stem

În prezent, cele mai utilizate surse de unde se pot recolta celule stem pentru o grefă de transplant sunt: măduva osoasă, sângele periferic și sângele placentar. Cel mai frecvent se folosește sângele placentar, respectiv cordonul ombilical al nou-născutului, imediat după tăierea lui. Celulele stem tinere din cordonul ombilical au un potențial ridicat de înmulțire, putându-se diviza în diferite tipuri de celule ale corpului uman. Recoltarea din cordonul ombilical are avantajul nu numai al faptului că sângele placentar este cea mai facilă sursă, dar aici există și un număr mare de celule stem tinere, ce nu au fost contaminate de mediul înconjurător.

Ceea ce trebuie să știe viitorii părinți este că  recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical nu prezintă niciun risc pentru mamă sau pentru copil. Cercetări recente au indicat un vast potențial de utilizare a celulelor stem din sângele placentar în domeniul medicinei regenerative, fiind posibil ca pe viitor, ținând cont de progresele uluitoare din me­di­cină, să se extindă lista bolilor tratabile.

Celulele din sângele placentar sunt cele mai tinere și cu o to­le­ranță imunologică mult mai bună față de organismul pa­cientului primitor. Asta face ca reacțiile imunologice posttransplant să fie în număr mai mic și mai puțin grave. Este astfel posibilă utili­za­rea unui număr mai redus de criterii de compatibilitate între donator și primitor, comparativ cu prelevarea celulelor stem din măduva osoasă sau sângele pe­riferic și chiar utilizarea grefei cu compatibilitate parțială.

Celulele stem pot fi utilizate nu numai pentru copil, ci și în cazul în care o rudă este bolnavă, desigur dacă există compatibilitate. Statisticile arată însă că șansele de compatibilitate între membrii familiei sunt mai mari față de compatibilitatea cu o persoană străină.

Tratamente cu celule stem

Celulele stem din sângele placentar se pot utiliza pentru tratarea a peste 80 de boli. Terapiile standard includ leucemiile acute, cele cronice și anemiile. Însă tratamentul cu celule stem se aplică cu succes și limfoamelor sau anomaliilor moștenite ale celulelor roșii, alte boli ale celulelor stem, diverse tipuri de cancer al măduvei osoase, boli congenitale ce afectează sistemul imunitar sau boli congenitale metabolice.

Ce trebuie să știe părinții

În primul rând, ar trebui să se documenteze foarte bine asupra băncilor de celule stem și să citească cu mare atenție contractele cu acestea.

Celulele stem, dacă sunt conservate așa cum cer standardele medicale – criogenate la 196 grade Celsius –, au speranța de viață a unui om. Procesarea și prepararea lor trebuie să se facă în camere sterile, perfect izolate, preferabil în vapori de azot.

De asemenea, trebuie să vă informați și să aveți siguranța că probele sunt transportate în cutii speciale care să asigure un anumit interval de temperatură, preferabil 16-18 grade Celsius. Când vorbim despre recoltarea celulelor stem este important să cunoaștem certificările băncii de celule stem.

Cele mai citite

Mexic va crește taxele vamale pentru importurile din SUA dacă Trump va impune o taxă de 25% pe produsele mexicane

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a declarat marți că țara va crește taxele vamale pentru importurile din Statele Unite dacă președintele ales Donald Trump își...

BNR estimează creșteri temporare ale inflației, urmate de o scădere graduală până în 2026

Rata anuală a inflației este prognozată să crească la 4,9% în 2024, înainte de a scădea la 3,5% în 2025 și la 3,3% în...

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă