19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGhid pentru accesarea fondurilor europene

Ghid pentru accesarea fondurilor europene

» Oamenii de afaceri constanteni beneficiaza de un ghid in care li se spune tot ce trebuie sa faca pentru a obtine bani europeni.
» Instrumentul financiar, lansat ieri, poate fi achizitionat gratuit de la Targul pentru IMM-uri.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii din Constanta, dar si ai cooperatiilor, au de acum inainte un instrument folositor pentru accesarea fondurilor europene. Este vorba despre "Ghidul surselor de finantare pentru IMM", care a fost lansat in cadrul primei zile a Targului pentru IMM-uri ce se desfasoara in aceste zile la Constanta. Prezent la eveniment, Jozsef Csaka, director general la Directia IMM, Comert Interior si Cooperatie, a subliniat importanta acestui instrument, si a anuntat, in premiera, ca Ovidiu Silaghi, ministrul de resort, se lupta pentru promovararea unei ordonante de urgenta care prevede ca fondurile neutilizate in anul curent sa fie reportate in 2008. La randul sau, Dumitru Nancu, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Constanta, a declarat ca la targ sunt prezente atat doua fonduri de garantare, pentru IMM-uri si pentru domeniul agricol, cat si 17 firme de consultanta, firme care reprezinta o veriga extrem de importanta in atragerea fondurilor europene. La targ participa si mai multe banci comerciale, al caror rol este de a asigura cofinantarea proiectelor. Dumitru Nancu a precizat ca banii alocati Romaniei, daca vor fi utlizati integral, reprezinta o injectie anuala de resurse cuprinsa intre trei si cinci procente din PIB.
Alocatiile financiare nerambursabile care se acorda IMM-urilor pot ajunge chiar pana la 1,5 milioane de euro. z

Perspective
» Un an decisiv
In opinia directorului OTIMMC Constanta, anul 2008 va fi decisiv pentru accesarea fondurilor pentru sectorul IMM. Nu trebuie sa ne asteptam la o rata de absorbtie foarte mare, dar nici nu trebuie sa fim pesimisti. Statisticele Uniunii Europene arata ca acestea se situeaza intre 64,7% pentru Slovenia si 38,6% pentru Cipru. In ceea ce priveste numarul de proiecte accesate, in Ungaria, de exemplu, din 10.000 de aplicatii depuse intr-un an, 6.000 au primit finantare. Romania a invatat insa din experienta acestora, astfel incat este de asteptat ca cifrele sa arate mai bine in cazul tarii noastre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă