4.3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialGhid de supraviețuire pe litoral (în 10 puncte) | OPINIE

Ghid de supraviețuire pe litoral (în 10 puncte) | OPINIE

Cu bunele și relele sale, sezonul estival a început. Cam 40.000 de turiști au venit în sta­țiunile din Constanța în vacanța de 1 Mai, iar vara se anunță rodnică din acest punct de vedere. Litoralul va deveni, așa cum ne spun televiziunile într-o limbă de lemn perfectă, „capitala distracției“, va fi „luat cu asalt“. Câteva mii de persoane trăiesc de pe urma turismului, câteva zeci de mii sau chiar sute nu au alte beneficii, cu excepția prețurilor mai mari la multe bunuri sau servicii, decât invidia multora că pot ajunge la plajă în câteva minute.

Ca să împaci și capra și varza, și turistul și băștinașul, ar fi nevoie de un ghid de conduită (alt exemplu de limbaj de lemn, recunosc) sau, în cazuri extreme, de un ghid de supraviețuire, pentru ambele categorii.

1. Muzica nu trebuie să trezească morții din mor­minte. Este o lege nescrisă pe litoral: oricine deține o boxă are tendința de a o folosi la maximum, fie că este vorba despre festivalurile organizate în aer liber, beach-baruri, orice terasă de pe faleză sau chiar un șofer. Ar fi plăcut, pentru cei care nu apreciază cocktailul format din cinci stiluri muzicale diferite, ca volumul să fie dat mai jos. Ca să nu mai vorbesc de constănțenii care au ghinionul să locuiască lângă zona unde au sau vor avea loc niște festivaluri care promit muzică nonstop pentru câteva zile și mii de wați.

2. Pentru constănțenii care au îndrăznit să locuiască în apropierea unor astfel de zone soluția nu este să sune la poliție pentru a cere să fie respectată legea (61/1991), ci să-și cumpere dopuri de urechi.

3. S-au inventat tricouri și pantaloni scurți – nu ezitați să le folosiți. Mda, slipul pare accesoriul de bază pentru bărbați nu numai pe plajă, dar și în vecinătatea ei. În ciuda faptului că bronzul căpătat a costat, nu este obligatoriu să-l arăți pe tot și să te fălești cu el în farmacii, în magazinele alimentare, pe stradă. Câteva accesorii de îmbrăcăminte nu au stricat nimănui (includem aici și o pereche de încălțăminte, desigur).

4. Grătarele nu sunt obligatorii. Dacă stai la un hotel în Mamaia, de exemplu, nu este obligatoriu să faci un grătar pe puținul spațiu verde pe care îl ai în față (dacă ai norocul acesta). Ceafa de porc poate fi consumată și într-un restaurant, fără ca îmbietorul fum să ajungă în toate camerele din hotelul pe care l-ai ales.

5. Iarba nu este parcare. Da, chiar dacă o să-mi spuneți că nu sunt locuri de parcare suficiente, iarba nu reprezintă totuși un spațiu unde îți poți parca autoturismul. Mai ales că, așa cum spu­neam mai sus, nu prea avem (în special în Constanța și Mamaia) iarbă. De anul acesta, dacă locuiți în Timișoara, Cluj, Iași sau Oradea, puteți veni cu avionul pe litoral. E destul de ieftin sau chiar gratis, în unele cazuri.

6. Nu luați tot soarele din prima zi. Orice medic vă va spune că nu trebuie să stați la soare 10 ore pe zi. Chiar dacă pare o modă să nu-i ascultăm, chiar dacă șefii de partid ne spun că nu au încredere în vaccinuri, de exemplu, ar fi bine să respectați ce ne spun medicii. Nu vorbesc de probleme mai grave, ci doar de faptul că după 10 ore de plajă nicio cremă din lume nu vă poate obloji arsurile.

7. Pe litoral există apă. Nu e cazul să cărați apă plată de acasă, se găsește și în magazinele de aici. Ba chiar la același preț, dacă ne referim la cele cunoscute. Același lucru este valabil și pentru apa minerală carbogazoasă.

8. Litoralul nu înseamnă doar plajă. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este, când veniți pe litoral, să fugiți o zi sau două de mare. Veți descoperi că în Constanța sau Tulcea puteți vizita locuri incredibile, de la cetățile antice la fascinanta Delta Dunării. Merită cu prisosință. Din păcate, nu toate obiectivele sunt puse în valoare sau măcar conservate, dar aveți de unde alege.

9. Înarmați-vă cu răbdare. Drumul între stațiuni e un calvar pe timpul verii. Podul din Agigea se repară de vreo șase ani, șoselele oricum nu mai fac față numărului mare de mașini. Un drum pe care îl faceți de obicei în 20 de minute va dura cel puțin o oră.

10. Special pentru patronii de restaurante și hoteluri: puneți o parte din profit deoparte. Dacă se va aplica impozitul specific în turism, va trebui să achitați niște sume la stat. Poate așa vor dispărea cazurile de hoteluri și restaurante mari care declară profit an de an (există chiar restaurante care, în mulți ani de zile, nu au fost în stare niciodată să fie pe plus).  

Cele mai citite

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă