» Consiliul de Administratie al CEC a fost demis.
» Premierul Tariceanu era la curent cu intentia lui Vosganian.
» Singurul supravietuitor a fost Cristian Tudorancea, care si-a pastrat functia de vicepresedinte.
Conducerea casei de Economii si Consemnatiuni a fost demisa ieri, printr-un ordin al ministrului Economiei si Finantelor. Noul presedinte al institutiei va fi Radu Gratian Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, iar in vicepresedinte a fost numit Cristian Tudorancea, ca detinand aceasta functie si in timpul mandatului lui Radulescu.
Fostul presedinte al CEC, Eugen Radulescu, a avut o prestatie buna pentru mandatul care i-a fost acordat, dar banca trebuie sa creasca si va avea o noua strategie, pe care Radu Ghetea, noul presedinte, este capabil sa o realizeze, a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. "Radulescu si-a facut bine treaba, a creat un sistem informatic. In clipa de fata, pentru CEC este nevoie de o sporire a puterii si credem ca Radu Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, are toata priceperea si este capabil s-o realizeze", a afirmat Vosganian.
In ciuda acestei declaratii linistitoare, facuta de Vosganian, Eugen Radulescu l-a acuzat deschis pe fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, ca este in spatele demiterii sale. "Vladescu este cel care a fost in spatele schimbarii noastre. Intai, ne-a spus-o in particular, iar la sfarsitul anului trecut a facut chiar public acest lucru", a precizat Radulescu. Mai mult, el a spus ca decizia MEF nu ar fi fost luata in cazul in care actionarul CE ar fi fost unul privat. "Este decizia unui actionar public, iar actionarul de stat nu are nici o responsabilitate daca lucrurile or sa mearga bine sau rau", a declarat Radulescu. El a fost numit in functie in luna martie a anului 2005, cand l-a inlocuit pe Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in timpul guvernarii PSD. Eugen Radulescu a fost numit in functie in luna martie a anului 2005, cand l-a inlocuit pe Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in timpul guvernarii PSD, si a condus banca intr-o perioada extrem de dificila.
Decizia lui Vosganian de a-l debarca pe presedintele CEC, Eugen Radulescu, si staff-ul sau, a luat oarecum prin surprindere mediul bancar. Motivele demiterii au fost amintite voalat de ministrul Vosganian, dar analistii economici sustin ca motivatia acestui gest nu poate fi incompetenta lui Eugen Radulescu, iar acest lucru este demonstrat de rezultatele financiare inregistrate de banca sub mandatul sau. CEC a incheiat anul 2006 cu un profit net de 39,8 milioane de lei, de aproape zece ori mai mare decat in 2005, cand a fost de 4,2 milioane de lei, iar activele au crescut cu 26,8 la suta, in 2006, pana la 7,1 miliarde de lei. z
MIZA
Prin schimbarea echipei de conducere,
MEF incearca sa implementeze un nou management, care
sa ajute banca sa
creasca in viitor. Este o etapa de tranzitie spre reluarea procesului de privatizare a institutiei bancare.
REZULTATE
» CEC a incheiat anul 2006 cu un profit net de 39,8 milioane de lei, de aproape zece ori mai mare decat in 2005, cand a fost de 4,2 milioane de lei.
» Activele au crescut cu 26,8 la suta, in 2006, pana la 7,1 miliarde de lei.
Analistii economici sustin ca motivatia acestui gest nu poate fi incompetenta lui Eugen Radulescu, pentru ca rezultatele obtinute de CEC sunt bune. "Eu cred ca Radulescu si echipa condusa de el si-au facut bine treaba. Nu trebuie sa uitam ca el a fost obligat sa lucreze timp de doi ani in conditiile unor balbaieli si confuzii, ale unei lipse de certitudini generate tocmai de Ministerul Finantelor, care a gestionat gresit procesul de privatizare. Acest lucru a avut, in final, o influenta negativa si asupra activitatii CEC. Sigur ca statul, ca unic proprietar, poate lua decizia schimbarii echipei manageriale, dar problema nu se pune asa, ci trebuie aduse explicatii serioase pentru acest gest.
Bogdan Baltazar, consultant financiar