12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGheorghe Vlădan stă în arest încă 30 de zile

Gheorghe Vlădan stă în arest încă 30 de zile

Gheorghe Vlădan va sta în arest încă 30 de zile, Tribunalul Bucureşti admiţând, vineri, cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare emis pe numele acestuia în 6 martie, în dosarul în care este acuzat că şi-a împuşcat mortal soţia şi o colegă a acesteia, într-un coafor din Capitală, relatează Mediafax.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Tribunalului Bucureşti prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Gheorghe Vlădan.

Cererea procurorilor a fost admisă, vineri, de instanţă, care a dispus prelungirea mandatului de arestare cu 30 de zile, din 5 aprilie până în 4 mai inclusiv.

“Raţiunea prelungirii arestării preventive rezidă din necesitatea administrării următoarelor mijloace de probă: obţinerea relaţiilor necesare referitoare la conturile bancare şi alte bunuri imobile ale inculpatului în vederea luării tuturor măsurilor asiguratorii necesare reparării pagubei produse prin infracţiune; obţinerea rapoartelor medico-legale referitoare la constatări medico-legale (traumatologie) privind părţile vătămate; realizarea constatării tehnico-ştiinţifice complexe în urma căruia specialiştii urmează să stabilească succesiunea focurilor de armă trase în direcţia victimelor; timpul scurs între fiecare foc de armă; distanţa de la care s-a tras; direcţia de tragere”, arăta Parchetul instanţei supreme.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, Gheorghe Vlădan “are discernământul păstrat în raport cu faptele pentru care este cercetat”.

Vlădan Gheorghe a fost arestat pentru 29 de zile în 6 martie, fiind acuzat de omor calificat şi deosebit de grav şi tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, după ce a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase, într-un coafor din complexul Perla.

Înaintea atacului armat din 5 martie, Gheorghe Vlădan a consumat alcool, medicii legişti stabilind că acesta avea în acea zi, în jurul orei 22.50, la mai bine de cinci ore de la comiterea crimelor, o alcoolemie de 0,25 grame la mie.

Vlădan a avut intenţia să îşi vândă pistolul Glock, astfel că în 18 ianuarie a depus arma într-un magazin de specialitate.

Procurorii notează în referatul cu propunerea de prelungire a mandatului de arestare preventivă că soţia lui Gheorghe Vlădan, Florina, părăsise domiciliul conjugal în 8 ianuarie 2012, din cauza comportamentului agresiv al poliţistului, iar în 27 februarie, citind în acţiunea de divorţ intentat de soţie în care erau indicaţi şi martori, Gheorghe Vlădan a decis să o ucidă pe ea, dar şi pe colegele acesteia.

În 20 decembrie 2011, Felicia Vlădan a introdus acţiunea de divorţ, la Judecătoria Sectorul 4 Bucureşti, care urma să aibă primul termen de judecată în 7 martie 2012.

Potrivit procurorilor, Felicia Vlădan a decis să divorţeze ca urmare a comportamentului lui Gheorghe Vlădan, care a ascuns documentele de proprietate ale locuinţei comune, acestea fiind descoperite de criminalişti în cutia de valori în care poliţistul îşi păstra arma de foc, a distrus mai multe bunuri personale ale acesteia şi a făcut scandal la coaforul unde lucra.

“Cunoscând că la data de 7 martie 2012 este primul termen de judecată în procesul de divorţ, Vlădan s-a deplasat în data de 27 februarie 2012 la Judecătoria Sector 4 Bucureşti şi cerut copierea acţiunii de divorţ pornit de soţia sa, victima Vlădan Felicia, după care a luat decizia să o ucidă. (…) Observând că în cuprinsul acţiunii sunt indicate că se va folosii de declaraţii de martori, probabil având în vedere discuţiile telefonice pe care le-a avut cu diferite colege de la locul de muncă al soţiei, inculpatul Vlădan Gheorghe a considerat că explicaţiile primite de la colegele sale de muncă cu privire la faptul că soţia sa, respectiv că nu lucrează, că este ocupată ori că deranjează activitatea salonului de coafură, sunt făcute pentru a-l împiedica să se împace cu soţia sa şi astfel a luat decizia să le ucidă şi pe acestea”, notează procurorii.

În 29 februarie, Vlădan s-a dus la magazinul specializat şi şi-a ridicat arma, apoi acasă şi-a pregătit două încărcătoare, unul cu 11 cartuşe şi celălalt cu zece cartuşe.

În dimineaţa zilei de 5 martie, în jurul orei 7.00, Gheorghe Vlădan a mers la salonul unde lucra soţia lui, unde a aflat că aceasta lucrează după-amiază. În jurul orei 14.00, Vlădan a revenit la coafor, unde a avut o scurta discuţie cu Florina în faţa salonului.

“În aceste împrejurări, cunoscând că soţia sa victima Vlădan Florina este la locul de muncă, dar observând că şi celelalte colege pe care se hotărâse să le ucidă sunt în incinta salonului Perla, inculpatul Vlădan Gheorghe a revenit la domiciliu, unde după ce a introdus în armă încărcătorul cu 11 cartuşe, toate cu vârf teşit, a introdus cartuş pe ţeavă, a consumat o cantitate de alcool – alcoolemia stabilită la ora 22.50 era de 0,25 g la mie – iar apoi s-a urcat la volanul autoturismului său marca Smart Cupeu şi s-a deplasat spre locul de muncă al soţiei sale”, notează procurorii în referat.

În jurul orei 17.30, Vlădan, având asupra sa arma cu glonţ marca Glock pregătită pentru tragere şi pusă la spate, purtând ochelari de soare şi vorbind la telefonul mobil, a intrat în salonul Perla. Vlădan a fost observat de colegele de muncă ale soţiei sale, dar şi de unii dintre clienţii salonului.
“Indiferent faţă de activităţile desfăşurate în localul public, inculpatul s-a deplasat în spaţiul destinat coaforului, situat în partea dreaptă după cum se realizează accesul din sala de primiri şi a continuat să vorbească la telefon în apropierea soţiei sale, după care s-a apropiat de acesta şi au purtat o scurtă discuţie referitoare la divorţ, victima explicându-i că nu mai au sens discuţiile pe această temă şi i-a solicitat să plece”, au precizat anchetatorii.

Vlădan a revenit în sala de primiri a salonului, unde a îmbrâncit-o pe casiera Mariana Bendre, cu care discutase în repetate rânduri la telefon, când o căuta pe soţia sa.
“Observând gestul inculpatului, victima, Florina Vlădan, s-a apropiat de inculpat şi l-a apostrofat pentru gestul său, însă, observând că acesta a dus mâna la spate şi a scos arma ce o avea asupra sa a exclamat: «George, vrei să mă împuşti?». Acestea au fost ultimele cuvinte ale victimei Vlădan Florina. În momentele imediate, inculpatul Vlădan Gheorghe aflat în faţa ei a deschis focul şi a împuşcat-o în zona pieptului (primul cartuş), glonţul trecând prin corpul acestei, victima căzând la podea şi începând să se târască din faţa inculpatului spre salonul de coafură”, explică procurorii, precizând că Vlădan a avut o atitudine “impasibilă” pe tot parcursul atacului armat.
Faptele lui Gheorghe Vlădan au fost săvârşite cu intenţie directă, iar acesta “a avut discernământul faptelor sale, pe fondul unei tulburări de personalitate emoţională de tip impulsiv”, mai spun anchetatorii.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...
Ultima oră
Pe aceeași temă