19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGheorghe Iancu – 30 de ani de dans in Italia

Gheorghe Iancu – 30 de ani de dans in Italia

Unul dintre cei mai mari balerini romani contemporani, Gheorghe Iancu, este omagiat astazi, la ora 19.30, la Centrul de Productii Teatrale din Milano, in cadrul evenimentului "Balerinul Gheorghe Iancu – 30 de ani de stralucita cariera artistica in Italia".

Balerinul, coregraful si regizorul roman Gheorghe Iancu, stabilit de 30 de ani in Italia, a cucerit scena internationala alaturi de prim-balerina Italiei Carla Fracci, cu care a evoluat la Covent Garden, la Scala din Milano, la Teatrul Balsoi din Moscova si Opera din Berlin. De curand, a devenit directorul corpului de balet al Operei Romane.
Evenimentul de astazi de la Milano face parte dintr-o campanie de imagine a Romaniei in Italia initiata de Guvernul Romaniei. Serata culturala doreste sa aduca in atentia publicului nume mari si importante de artisti romani stabiliti in Italia, cu o cariera lunga si prolifica, ce-si aduc de cateva decenii contributia la patrimoniul cultural-artistic din aceasta tara.

Gheorghe Iancu, balerin si coregraf roman, este o personalitate de varf din lumea artistica italiana si internationala, incununand in acest an o cariera de exceptie. Programul seratei va cuprinde: prezentarea cartii "Gheorghe Iancu – 30 de ani de dans in Italia", de Sabrina Arpini; documentarul video "15 minute cu maestrul Iancu", regizor Maria stefanache, si conferinta "Valoarea scolii romanesti de balet in Occident. Aspecte din cariera unor mari balerini romani in Italia" – prof. Violeta P. Popescu; va urma o intalnire a maestrului Gheorghe Iancu cu publicul. Vor fi invitate personalitati culturale din lumea milaneza, prieteni ai artistului Gheorghe Iancu. Manifestarea de la Milano face parte dintr-un proiect mai larg, intitulat "Incontri con artisti straordinari dell’ Est. Romania – danza, musica, pittura, cinema e teatro" ("Intalniri cu artisti extraordinari din Est. Romania – dans, muzica, pictura, cinema si teatru"), organizat de Centrul de Productii Teatrale din Milano, a carui prima editie a debutat in luna aprilie 2008. Evenimentul reuneste elita romaneasca artistica din Italia, in cadrul unui program mai amplu de promovare si recunoastere a propriilor valori, inclusiv de catre marea comunitate romana ce traieste in Italia.

PORTRET
» Balerin si coregraf de talie internationala
A terminat scoala de balet la Opera din Bucuresti. S-a perfectionat cu maestrii Constantin Marinescu, Miriam Raducanu, Sermionov din Moscova, Gabriel Popescu s.a. Din 1977 se stabileste in Italia, unde intalneste grupul lui Marinel stefanescu si Liliana Cosi, desfasurand peste 150 de spectacole. Alaturi de Carla Fracci, danseaza in cele mai mari si importante teatre, in productii conduse de Beppe Menegatti. In 1990, fondeaza si conduce Compania de Dans "Tabula Saltica". A creat pentru maestrul Giorgio Strehler, de la Piccolo Teatro din Milano, coregrafia la "Storia di una Gabbianella e del Gatto che le insegnò a volare" de Sepúlveda si "Il Piccolo Principe". Printre importantele coregrafii realizate se numara: Ricardo Terzo, Sinthesis s.a.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă