12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGheorghe Falcă: „Ioan Rus vrea funcţiile lui Ponta"

Gheorghe Falcă: „Ioan Rus vrea funcţiile lui Ponta”

Primarul PDL al Aradului anticipează o luptă internă în PSD, după demisia ministrului de Interne din guvernul condus de către Victor Ponta.

 
Săptămâna politică a început cu patru demisii şoc în Guvernul Ponta. Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, ministrul delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar şi, mai ales, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, au decis să plece de la guvernare. Retragerea acestuia din urmă a stârnit numeroase reacţii ale opoziţiei, însă una dintre ele a atras special atenţia. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, în acelaşi timp şi purtătorul de cuvânt al Mişcării Creştin Liberale (MC-L), o alianţă formată din PDL şi PER, a avut o explicaţie proprie după ce a aflat motivele demisiei lui Rus.

Pe fostul ministru de la Interne l-au deranjat, în primul rând, “presiunile făcute, începând de la Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu”, iar Falcă prognozează, acum, o luptă internă în PSD. “Demisia lui Ioan Rus a fost expresia unei lupte interne în PSD, care s-a mărit. În acest moment, Ioan Rus a devenit contracandidatul lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte al partidului. Ba mai mult, Rus poate deveni şi un posibil premier desemnat din partea PSD. Este clar că în interiorul partidului există discuţii referitoare la activitatea politică a lui Ponta, cât şi la adresa plagiatului său. Domnul Rus a devenit un contracandidat pentru că a analizat toate greşelile domnului Ponta, iar această demisie arată de fapt că Ioan Rus şi-a pierdut răbdarea de a încălca anumite legi pe parcursul referendumului”, a declarat primarul PDL al Aradului.

Nelinişte la PSD

Pentru Gheorghe Falcă, gestul lui Rus nu are deloc legătură cu eventualele presiuni făcute de către Traian Băsescu, iar plecarea lui Andrei Marga de la Ministerul Afacerilor Externe a reprezentat o nouă dovadă pentru edilul arădean că lucrurile nu ar fi deloc roz în curtea PSD. Acesta îl arată cu degetul pe fostul ministru al Externelor şi al Educaţiei şi spune că acesta, împreună cu actualul premier, nu sunt văzuţi deloc bine în afara graniţelor ţării.

“Toată lumea din PSD este conştientă că nu mai poate ieşi în străinătate cu domnul Marga şi, mai ales, cu domnul Ponta. Aceştia reprezintă doi oameni din Guvern care au afectat imaginea publică şi nu mai au credibilitate în exterior. Unul din aceştia doi a fost schimbat, dar unul dintre cei doi are un adversar în interiorul PSD. Oricum, Ioan Rus şi Paul Dobre au demisionat pentru că nu puteau să îndeplinească dorinţa politică a lui Ponta şi Antonescu”, a mai declarat Gheorghe Falcă. Primarul Aradului tocmai l-a învins la alegerile locale din 10 iunie pe contracandidatul USL, Lia Ardelean, iar întregul judeţ Arad este printre puţinele din România în care PDL-ul a supravieţuit valului USL care a cuprins electoratul în această vară. Reacţiile lui Falcă au venit în aceeaşi zi în care preşedintele PDL, Vasile Blaga, a cerut public ca nu doar câţiva miniştri să demisioneze, ci întreg Guvernul Ponta. “PDL consideră că acum se impune demisia întregului guvern Ponta, cel care a organizat referendumul din 29 iulie. Am înţeles că domnii Rus şi Dobre nu vor să continue implicarea ministerului în decizia guvernului de a organiza un mini referendum”, a spus Blaga.

Demisie de onoare

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat că şi-a dat demisia de onoare din această funcţie pentru că ministerul din care face parte a fost supus la multe presiuni politice. “Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, aprecieri şi nenumărate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil, iar eu mi-am dat demisia de onoare” a declarat Ioan Rus.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

David Beckham a împlinit 49 de ani. Mesajul fetelor de la Spice Girls

David Beckham a împlinit 49 de ani și a primit felicitări din partea celor dragi, inclusiv din partea Spice Girls, trupă din care a...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă