14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialGestul elevilor ieșeni, care au ajuns la spital după ce au fost...

Gestul elevilor ieșeni, care au ajuns la spital după ce au fost găsiți asfixiați, nu se regăsește între probele provocării „Balena Albastră”. Indicii care ar trebui să le dea părinților un semnal de alarmă: răni pe corp, tăceri prelungite și trezitul repetat la ora 04.20

Jocul online „Balena Albastră”, care ar fi provocat moartea a 130 de adolescenți din Rusia de la momentul când a fost creat, a ajuns în atenția autorităților române la finalul săptămânii, după ce cinci copii au ajuns la spital, în urma unei asfixieri voluntare în școală. Inițial, s-a speculat că elevii de la școala „Veronica Micle” din Iași, cu vârste de 12 și 13 ani, ar fi fost adepții jocului „Balena Albastră”. Ulterior, însă, poliția a infirmat ipoteza, potrivit site-ului EuropaFm. Presa locală susține că elevii ar fi jucat un alt joc – „de-a ortul popii” – prin care o persoană încearcă să o strângă pe o alta în brațe, până când o lasă fără aer.

Jocul rusesc „Balena Albastră", creat de Phillip Budeikin, circulă în special în țările care folosesc limbi slave. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode", „călăuză” sau „mentor". După intrarea în joc, mentorul îi dă participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să demonstreze că le-a îndeplinit, cu fotografii și filmări.  Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

„România Liberă” a încercat să descopere care sunt probele la care sunt supuși adepții fenomenului „Balena Albastră”. Între acestea, însă, nu se regăsește și gestul practicat de copiii care au ajuns la spital.

Lista completă a probelor care trădează apartenența tinerilor la jocul „Balena Albastră”:

Cele 50 de probe pe care tinerii trebuie să le îndeplinească au fost postate de un utilizator de pe rețeaua de socializare Reddit, traducându-le din limba rusă.

Ziua 1. Adeptului i se cere să își scrie cu lama pe mână „f57” și să trimită poza mentorului.

Ziua 2. Adeptului i se cere să se trezească la 04.20 dimineața și să se uite la filmări de groază și psihedelice, pe care le primește de la mentor.

Ziua 3. Adeptului i se cere să își cresteze venele, în trei locuri, și să trimită o fotografie mentorului.

Ziua 4. Adeptului i se cere să deseneze o balenă pe o foaie și să trimită dovada mentorului.

Ziua 5. Dacă se simte pregătit să „devină o balenă”, adeptul trebuie să își scrie „Da”, cu lama, pe picior. Dacă nu, trebuie să își facă mai multe tăieturi pe corp, în semn de pedeapsă.

Ziua 6. Adeptului i se dă o misiune secretă.

Ziua 7. Adeptului i se cere să își scrie „f40” pe mână, cu lama, și să trimită fotografia mentorului.

Ziua 8. Adeptului i se cere să își modifice statusul pe contul de VKontakte și să scrie „#I_am_whale”.

Ziua 9. Adeptul trebuie să arate că și-a învins teama.

Ziua 10. Adeptului i se cere să se trezească la 04.20 a.m și să meargă pe un acoperiș cât mai înalt.

Ziua 11. Adeptului i se cere să își deseneze pe mână o balenă, folosind o lamă, și să trimită fotografia mentorului.

Ziua 12. Adeptului i se cere să se uite toată ziua la filme psihedelice și de groază.

Ziua 13. Adeptului i se cere să asculte melodii trimise de mentor.

Ziua 14. Adeptului i se cere să își cresteze buza.

Ziua 15. Adeptului i se cere să se înțepe în mână cu un ac, de mai multe ori.


Citește și: Sociologul Ciprian Grădinaru a explicat, pentru România liberă, ce se află în spatele fenomenului ”Balena albastră”, pornit pe reţelele sociale din Rusia: La Iași, este vorba despre presiunea grupului 

Sociologul Ciprian Grădinaru, de la organizația Salvați Copiii, a declarat, pentru România liberă, că acțiunile teribiliste de tipul jocului ”Balena albastră” au existat întotdeauna și că, sub influența rețelelor de socializare, presiunea asupra copiilor crește, iar nevoia de validare în grup crește. În cazul copiilor de la Iași, sociologul este de părere că micuții au acționat la presiunea grupului și nu și-au dat seama la ce riscuri se supun. 

Ziua 16. Adeptului i se cere să își cauzeze durere și stare de rău.

Ziua 17. Adeptului i se cere să urce pe cea mai înaltă clădire pe care o găsește și să stea o perioadă pe marginea ei. 

Ziua 18. Adeptului i se cere să meargă pe un pod și să stea cât mai aproape de margine.

Ziua 19. Mentorii verifică dacă adeptul este demn de încredere.

Ziua 21. Adeptului i se cere să converseze „cu o altă balenă” (n.r – o altă persoană care parcurge probele jocului sau un mentor), pe Skype.

Ziua 22. Adeptului i se cere să meargă pe un acoperiș și să se așeze pe margine.

Ziua 23. Adeptul are de îndeplinit o altă misiune „cifrată”.

Ziua 24. Adeptului i se cere să îndeplinească o misiune secretă.

Ziua 25. Adeptului i se cere să se întâlnească cu o „balenă”.

Ziua 26. Adeptul află data în care trebuie să moară și mentorul îi cere să o accepte.

Ziua 27. Adeptului i se cere să se trezească la 04.20 dimineața și să meargă într-un loc în care există o cale ferată.

Ziua 28. Adeptului i se cere să nu comunice cu nicio persoană întreaga zi. 

 Ziua 29. Adeptul trebuie să depună jurământul că a devenit „o balenă”.

Între zilele 30 și 49, adeptului i se cere să se trezească la 04.20, în fiecare dimineață, să se uite la filme de groază, să asculte melodiile pe care mentorii le trimit, să se automutileze și să comunice cu o altă „balenă”.

 Ziua 50. Adeptului i se cere să se sinucidă, aruncându-se de pe o clădire.

Creatorul jocului, explicație șocantă: Toți mor fericiți. Le dau ce nu pot avea în viața reală – căldură, înțelegere, comunicare

Creatorul jocului, Phillip Budeikin, a fost arestat în luna noiembrie, într-o suburbie a Moscovei, și va fi ținut în detenție până în luna mai, sub acuzația că ar fi creat opt „grupuri ale morții”, pentru a racola cât mai mulți adepți. Înainte să ajungă în detenție, el a acordat un interviu pentru St.Petersburg.ru, în care a afirmat că scopul jocului său este unul nobil.



Jurnaliștii au discutat cu tânărul timp de două zile, înainte ca poliția să îl aresteze. În interviul acordat St.Petersburg.ru, Phillip Budeikin, care pe rețelele de socializare folosea pseudonimul Philip Fox, a fost întrebat dacă împinge tinerii la suicid.

În acest context, el a confirmat. „Da! Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare”. 

În continuare, el a povestit că ideea de a crea „grupurile morții” i-a venit în 2013: „Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri", a spus Budeikin, care a precizat că în noiembrie 2015 a creat zece grupuri asemănătoare celui numit F57.

Totodată, el a explicat cum îi convinge pe tineri să recurgă la suicid: „Este necesar ca sarcinile să fie efectuate aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype, ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cât tânărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atât mintea lui devine mai accesibilă", a mărturisit Budeikin.

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Jocul online „Balena Albastră” ar fi determinat peste 130 de adolescenţi să se sinucidă. În urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit, după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje. 

După ce, vineri, cinci elevi ai unei școli din Iași au fost găsiți asfixiați, în școala în care învățau, s-a speculat că ei ar fi jucat „Blena Albastră”. Cele patru fetițe și un băiat își țineau respirația, iar alt copil le apăsa piepturile – aceasta fiind una dintre probele jocului. Copiii au fost transportați de urgență la spital.

În spatele jocului sinistru „Balena Albastră" s-ar afla serviciile secrete ruse. Este ipoteza unui jurnalist basarabean, care detaliază subiectul, explică Digi24. Jurnalistul Pavel Păduraru prezintă date și fapte relevante despre istoria acestui joc și mai ales despre creatorii lui. Presa rusă scrie că numai în Rusia participă la joc 200 mii de tineri. „Grupurile morții” s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazahstan, iar acum au ajuns în România, Bulgaria și Polonia.



 

Cele mai citite

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă