16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGest surprinător al bărbatului care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan...

Gest surprinător al bărbatului care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea

Fostul extremist turc Mehmet Ali Agca, care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981, a depus flori, sâmbătă, la mormântul fostului Suveran Pontif, relatează Mediafax.

Acest gest de căinţă are loc la 31 de ani de când Papa polonez l-a vizitat pe Agca la închisoare, la Roma, şi l-a iertat pentru tentativa de asasinat din 1981.

Mehmet Ali Agca, la vremea aceea în vârstă de 23 de ani, a tras două focuri de armă, de aproape, asupra Suveranului Pontif, în Piaţa Sfântul Petru, un glonţ străpungându-i abdomenul, iar celălalt trecând foarte aproape de inimă.

Agca a revenit sâmbătă la Roma, s-a prezentat la poliţie şi a spus că vrea să depună flori la momântul lui Ioan Paul al II-lea.

"Am simţit că aveam nevoie să fac acest gest", a declarat el la poliţie, potrivit unei publicaţii italiene avertizate în avans de vizita sa.

Agca a solicitat să fie primit de către Papa Francisc în timpul vizitei Suvernaului Pontif în Turcia, luna trecută. Solicitarea i-a fost refuzată, dar şi audienţa pe care a cerut-o în acest weekend la Roma.

"A depus flori la mormântul lui Ioan Paul al II-lea. Cred că este suficient", a apreciat Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Papei Francisc, citat de cotidianul La Repubblica.

Motivele care l-au determinat pe Agca să deschidă focul asupra papei în 1981 sunt în continuare înconjurate în mister. El a ispăşit o pedeapsă de aproape 30 de ani – în închisori din Italia şi Turcia – şi pare să sufere de tulburări mentale.

La momentul faptei el era căutat de către autorităţile turceşti pentru o serie de infracţiuni şi pentru legături cu mişcarea de extremă dreapta Lupii Gri.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă