13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialGest surprinător al bărbatului care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan...

Gest surprinător al bărbatului care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea

Fostul extremist turc Mehmet Ali Agca, care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981, a depus flori, sâmbătă, la mormântul fostului Suveran Pontif, relatează Mediafax.

Acest gest de căinţă are loc la 31 de ani de când Papa polonez l-a vizitat pe Agca la închisoare, la Roma, şi l-a iertat pentru tentativa de asasinat din 1981.

Mehmet Ali Agca, la vremea aceea în vârstă de 23 de ani, a tras două focuri de armă, de aproape, asupra Suveranului Pontif, în Piaţa Sfântul Petru, un glonţ străpungându-i abdomenul, iar celălalt trecând foarte aproape de inimă.

Agca a revenit sâmbătă la Roma, s-a prezentat la poliţie şi a spus că vrea să depună flori la momântul lui Ioan Paul al II-lea.

"Am simţit că aveam nevoie să fac acest gest", a declarat el la poliţie, potrivit unei publicaţii italiene avertizate în avans de vizita sa.

Agca a solicitat să fie primit de către Papa Francisc în timpul vizitei Suvernaului Pontif în Turcia, luna trecută. Solicitarea i-a fost refuzată, dar şi audienţa pe care a cerut-o în acest weekend la Roma.

"A depus flori la mormântul lui Ioan Paul al II-lea. Cred că este suficient", a apreciat Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Papei Francisc, citat de cotidianul La Repubblica.

Motivele care l-au determinat pe Agca să deschidă focul asupra papei în 1981 sunt în continuare înconjurate în mister. El a ispăşit o pedeapsă de aproape 30 de ani – în închisori din Italia şi Turcia – şi pare să sufere de tulburări mentale.

La momentul faptei el era căutat de către autorităţile turceşti pentru o serie de infracţiuni şi pentru legături cu mişcarea de extremă dreapta Lupii Gri.

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Procesul lui Vlad Pascu, amânat

Procesul în dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai,...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...
Ultima oră
Pe aceeași temă