20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGerul loveste naprasnic

Gerul loveste naprasnic

Temperaturile extrem de scazute inregistrate in ultima perioada au inceput sa creeze neplaceri. Efectele intreruperii furnizarii energiei electrice sau fluctuatiile de tensiune foarte mari din retea, scaderea presiunii gazelor sau chiar oprirea lor au inceput sa fie resimtite deja de tot mai multi oameni. Din pacate, meteorologii nu au vesti prea bune, gerul naprasnic persistand cel putin pana la sfarsitul acestei saptamani.

Supraincarcarea retelei a lasat in bezna cateva zone din Bucuresti

Alimentarea cu energie electrica in mai multe zone din Bucuresti a fost intrerupta, luni seara, in intervale diferite ca timp, ca urmare a supraincarcarii retelelor electrice odata cu cresterea consumului in conditiile unor temperaturi foarte scazute.
Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta la ora 20.53 in zona centrala a orasului, pentru circa sapte minute. Doua perimetre in care au existat probleme mai mari au fost izolate, astfel ca alimentarea acestora a fost reluata la 21:24 pentru zona Udriste si in jurul orei 21:51 pentru Piata Rosetti.

La Intorsura Buzaului, Electrica – buna de plata

In urma fluctuatiilor foarte mari de tensiune inregistrate luni in reteaua societatii Electrica, in orasul Intorsura Buzaului, unde s-au inregistrat minus 30°C, peste 100 de familii s-au trezit cu aparatele electrice si electrocasnice prajite. Pagubitii vor solicita despagubiri financiare distribuitorului de energie electrica dupa ce o comisie instituita de primarie a evaluat ieri pagubele suferite de cetateni. Nici primarul orasului, Gheorghe Baciu, nu a fost scutit de neplaceri, lui arzandu-i-se un frigider, o combina frigorifica si un calculator.
Importurile de gaze din Federatia Rusa livrate prin punctul Isaccea s-au redus cu 10-15%, iar consumul in sectorul rezidential s-a majorat semnificativ, in conditiile temperaturilor foarte scazute inregistrate in cursul zilei de luni. Cele mai mari cresteri ale consumului de gaze pe localitati se inregistreaza in Bucuresti, cu 80%, Ploiesti cu 87% si Iasi, cu 75%. In mai multe orase ale tarii, inclusiv in Bucuresti, ieri s-a redus presiunea gazelor.
Pentru a face fata solicitarilor, Romgaz si-a majorat cu circa 10% productia zilnica de gaze naturale si a crescut cu 6% volumul livrat din depozitele de inmagazinare subterana. Distrigaz Sud a si anuntat, de altfel, posibile caderi de presiune la gaze in urmatorul interval, tinand cont de scaderea prelungita a temperaturii exterioare, si recomanda clientilor sai sa ia toate masurile de siguranta necesare. Distrigaz Sud a recomandat abonatilor sa supravegheze cu atentie flacara aparatelor de incalzire si a aragazurilor si sa inchida aparatele care folosesc gazele naturale in cazul in care presiunea va fi insuficienta pentru o functionare normala.
Temperaturile scazute care au afectat in ultima perioada majoritatea statelor europene si mai ales Federatia Rusa au condus la diminuarea importului de gaze naturale in numeroase tari, printre care si Romania.
Acest lucru a condus la scaderea drastica a presiunii gazelor naturale in intregul sistem national de transport si de distributie a acestora. Pana in prezent, scaderile de presiune inregistrate au putut fi compensate de companiile din domeniul gazelor – producatori, transportatori si distribuitori, precum si prin reduceri punctuale de debite la nivelul marilor consumatori.

Ministrul Economiei a cerut, prin trei scrisori adresate ministrului rus al Economiei, Gherman Oscarovici Gref, Gazexport si Wintershall respectarea prevederilor contractuale referitoare la livrarile de gaze catre Romania, in conditiile in care temperaturile sunt tot mai scazute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă