20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGermania: Mii de persoane au participat la "marşuri de Paşte" pentru pace

Germania: Mii de persoane au participat la „marşuri de Paşte” pentru pace

Mii de cetăţeni germani au manifestat, cu ocazia Paştelui, împotriva implicării Germaniei în războaiele din alte ţări şi în comerţul cu arme, relatează Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Astfel, mii de persoane au ieşit în stradă, sâmbătă, în cea de-a doua zi a tradiţionalelor „marşuri de Paşte” împotriva războaielor şi a exporturilor de arme, iar demonstraţiile urmau să cuprindă peste 80 de oraşe până la sfârşitul weekend-ului.

Marşurile nu sunt religioase, ci mişcări pentru pace unite sub motto-ul „Fascism niciodată – război niciodată”. Protestatarii au cerut stoparea proliferării armelor nucleare, a noilor tipuri de arme precum dronele, dar şi a prezenţei armatei germane în alte ţări.

Acţiunea s-a concentrat sâmbătă în landul Renania de Nord-Westfalia, dar demonstraţii similare au avut loc şi în Berlin, Bremen şi Kiel.

Temele majore ale marşurilor de anul acesta sunt conflictul din Ucraina, războiul civil din Siria şi ameninţarea grupării teroriste Stat Islamic. Protestatarii se tem că Germania, unul dintre cei mai mari exportatori de armament din lume, ar putea ajuta la intensificarea violenţelor în aceste regiuni prin furnizarea de arme părţilor implicate.

Anul trecut, peste 30.000 de persoane au participat la „marşurile de Paşte”, care datează din vremea mişcării antinucleare apărute la sfârşitul anilor ’50. Marşurile au cunoscut cea mai mare popularitate între 1968 şi 1983, când sute de mii de vest-germani manifestau împotriva războiului din Vietnam şi pentru dezarmare nucleară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă