19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania: Mii de persoane au participat la "marşuri de Paşte" pentru pace

Germania: Mii de persoane au participat la “marşuri de Paşte” pentru pace

Mii de cetăţeni germani au manifestat, cu ocazia Paştelui, împotriva implicării Germaniei în războaiele din alte ţări şi în comerţul cu arme, relatează Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Astfel, mii de persoane au ieşit în stradă, sâmbătă, în cea de-a doua zi a tradiţionalelor “marşuri de Paşte” împotriva războaielor şi a exporturilor de arme, iar demonstraţiile urmau să cuprindă peste 80 de oraşe până la sfârşitul weekend-ului.

Marşurile nu sunt religioase, ci mişcări pentru pace unite sub motto-ul “Fascism niciodată – război niciodată”. Protestatarii au cerut stoparea proliferării armelor nucleare, a noilor tipuri de arme precum dronele, dar şi a prezenţei armatei germane în alte ţări.

Acţiunea s-a concentrat sâmbătă în landul Renania de Nord-Westfalia, dar demonstraţii similare au avut loc şi în Berlin, Bremen şi Kiel.

Temele majore ale marşurilor de anul acesta sunt conflictul din Ucraina, războiul civil din Siria şi ameninţarea grupării teroriste Stat Islamic. Protestatarii se tem că Germania, unul dintre cei mai mari exportatori de armament din lume, ar putea ajuta la intensificarea violenţelor în aceste regiuni prin furnizarea de arme părţilor implicate.

Anul trecut, peste 30.000 de persoane au participat la “marşurile de Paşte”, care datează din vremea mişcării antinucleare apărute la sfârşitul anilor ’50. Marşurile au cunoscut cea mai mare popularitate între 1968 şi 1983, când sute de mii de vest-germani manifestau împotriva războiului din Vietnam şi pentru dezarmare nucleară.

Cele mai citite

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă