5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialGermania, împotriva "colectivizării" datoriei statelor din zona euro

Germania, împotriva “colectivizării” datoriei statelor din zona euro

Germania rămâne împotriva “colectivizării” datoriilor statelor din zona euro, iar înfiinţarea unor obligaţiuni comune este imposibilă atâta timp cât statele derulează politici economice separate, a declarat ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters, preluat de Mediafax.

Presiunile asupra liderilor politici din zona euro se intensifică pentru o abordare mai radicală a crizei datoriilor suverane, înaintea unei întâlniri, programată marţi, a cancelarului german, Angela Merkel, şi preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

Ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, a reluat apelurile pentru lansarea unei emisiuni comune de obligaţiuni pentru statele din zona euro.

“Rămâne în vigoare: nu va fi nicio colectivizare a datoriei şi nu va exista sprijin nelimitat. Există anumite mecanisme de suport pe care le dezvoltăm în continuare, însoţite de condiţii stricte. Ţările membre care au nevoie de solidaritatea noastră trebuie să-şi reducă deficitele şi să-şi reformeze economiile”, a spus Schaeuble, într-un interviu pentru Der Spiegel.

Potrivit revistei germane, ministrul a exclus emisiunea de obligaţiuni comune ale zonei euro, dacă nu sunt eliminate mai multe piedici.

“Exclud lansarea de obligaţiuni comune, atâta timp cât statele membre derulează propriile politici fiscale şi avem nevoie de dobânzi diferite, astfel încât să existe posibilităţi de stimulare şi sancţiuni, pentru a forţa solidaritatea fiscală. Fără această solidaritate nu există fundamente pentru o monedă comună”, a afirmat el.

Tremonti a reluat, sâmbătă, propuneri, respinse în trecut de Berlin şi Paris, pentru crearea de obligaţiuni comune ale zonei euro, prin care datoria individuală a guvernelor va deveni o povară comună.

Omologul său britanic, George Osborne, susţinător al unei integrări fiscale mai ample a zonei euro, a declarat că ar fi nevoie chiar de o uniune fiscală directă. Marea Britanie nu este, însă, membră a zonei euro.

Cele mai citite

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă