22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGeorgia si Rusia, in razboi

Georgia si Rusia, in razboi

» Dupa o serie de incidente la frontiera Osetiei de Sud, trupele georgiene au declansat in noaptea de joi spre vineri o ofensiva pentru reluarea controlului asupra regiunii separatiste.

» Rusia a intervenit, fortele sale aeriene bombardand orasul georgian Gori,
unde s-a nascut Stalin.

Un "conflict inghetat" s-a reaprins, cu lupte in capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, Tkinvali, si un bombardament aerian rusesc asupra orasului georgian Gori, locul unde s-a nascut Stalin. Pe fondul unei grave escaladari a tensiunilor dintre rebelii sud-osetini, sustinuti de Rusia, si georgieni, fortele armate georgiene au declansat in noaptea de joi spre vineri o interventie pentru reimpunerea autoritatii asupra separatistilor. Generalul Mamuka Kurasvili, seful fortelor georgiene de mentinere a pacii din Osetia de Sud, a declarat ca Tbilisi a "hotarat sa restabileasca ordinea constitutionala in zona de conflict".

Luptele erau ieri in plina desfasurare in capitala Osetiei de Sud, Tkinvali, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, anuntand ca "partea cea mai mare a teritoriului Osetiei de Sud a fost eliberat si este controlat de Georgia". Agentia de presa rusa Interfax a transmis ca obuze georgiene de artilerie au cazut "direct asupra cazarmelor" fortelor ruse de mentinere a pacii, prezente in Osetia de Sud.

Invocand necesitatea de a-i apara pe militarii si cetatenii rusi pasnici din regiunea separatista, Moscova a amenintat cu represalii. Televiziunea georgiana a transmis stirea ca orasul Gori, din centrul Georgiei, cu 60.000 de locuitori, a fost bombardat de avioane rusesti. A mai fost bombardata o baza militara de langa capitala georgiana Tbilisi. Presedintele georgian a decretat mobilizare generala.
Oficialii rusi, "sub conducerea presedintelui Dmitri Medvedev", studiau ieri "masurile de urgenta" necesare pentru "revenirea la o situatie pasnica in Osetia de Sud si pentru apararea populatiei civile", "tinand seama de faptul ca avem un mandat de mentinere a pacii" in regiune, s-a spus intr-un comunicat transmis de la Kremlin.

La Beijing, in cadrul unei intrevederi prilejuite de participarea la deschiderea Jocurilor Olimpice, premierul rus Vladimir Putin l-a informat pe presedintele SUA, George W. Bush, ca numerosi voluntari rusi sunt gata sa plece sa lupte in Osetia de Sud si ca "va fi extrem de dificil sa ii opreasca".
Unitati cu tancuri ale Armatei 58 ruse au plecat din Osetia de Nord, apropiindu-se de Tkinvali. Un inalt reprezentant al statului major al flotei ruse din Marea Neagra a declarat ca aceasta este pregatita "sa iasa in larg pentru asigurarea securitatii tarii in perimetrul Marii Negre, precum si pentru acordarea de ajutor refugiatilor din Osetia de Sud".
Potrivit unor estimari, 1.625 de refugiati, din care 1.012 copii, au trecut din Osetia de Sud in Osetia de Nord, care face parte din Federatia Rusa. Cel putin 15 civili au fost ucisi in urma interventiei georgiene, afirma autoritatile separatiste din Osetia de Sud.

Cele mai citite

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...
Ultima oră
Pe aceeași temă