19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGeorge W. Bush cauta o pace imposibila

George W. Bush cauta o pace imposibila

50 de delegatii, dintre care 16 apartinand unor tari arabe, au participat ieri, la baza marinei americane de Annapolis, la o conferinta destinata relansarii procesului de pace din Orientul Mijlociu.


Conferinta de la Annapolis
reprezinta primul demers consistent al Statelor Unite, dupa sapte ani de a relua procesul de pace israeliano-arab. Ultima oara, la summit-ul de la Camp David din anul 2000, presedintele Bill Clinton a incercat sa medieze un acord de pace intre liderul palestinian Yasser Arafat si premierul israelian Ehud Barak. Lui Arafat i s-au oferit atunci 91% din Cisiordania si Fasia Gaza in intregime precum si controlul asupra Ierusalimului de Est si recunoasterea dreptului de a stabili aici capitala viitorului stat palestinian. In plus, Israelul si Statele Unite se angajau sa ofere compensatii financiare refugiatilor palestinieni care si-au pierdut proprietatile de pe actualul teritoriu al Israelului. Cu toate acestea, Arafat a refuzat intelegerea solicitand retragerea imediata a trupelor israeliene si controlul palestinian asupra Muntelui Templului.
Conferinta de la Annapolis isi propune doar reluarea negocierilor bilaterale in baza unui calendar care sa se incheie cu un acord de pace, cel mai tarziu la inceputul anului 2009, cand presedintele american George W. Bush isi va incheia mandatul.
Conferinta este privita ca o ultima incercare a presedintelui Bush de a lasa o mostenire politica pozitiva dupa esecul razboiului din Irak. Cu toate acestea, comentatorii, in special cei din zona Partidului Democrat, au constatat ca pozitia lui Bush, care se confrunta cu ostilitatea Congresului democrat este una fragila si la fel acelea ale premierului israelian, Ehud Olmert, care are  pozitia interna slabita de o afacere de coruptie si a presedintelui palestinian Mahmud Abbas, care nu mai conduce decat Cisiordania, Fasia Gaza cazand in totalitate sub controlul islamistilor din Hamas.

Obstacolele in calea pacii

– Statul Palestinian. Israelul nu se opune crearii unui stat palestinian, dar pretinde ca acesta sa fie demilitarizat precum si controlul total al frontierelor si al spatiului aerian.
– Frontierele si coloniile. Palestinienii cer retragerea israeliana in granitele de dinaintea Razboiului de sase zile din 1967 si desfiintarea coloniilor israeliene infiintate in teritoriile cucerite atunci.
– Statutul Ierusalimului. Palestinienii cer retrocedarea completa a Ierusalimului de Est, inclusiv a Muntelui Templului (Esplanada Moscheilor) loc sfant atat pentru musulmani, cat si pentru evrei.
– Refugiatii. Israelul refuza sa ii repatrieze pe urmasii refugiatilor arabi care au parasit Israelul in 1948.
– Statul evreu. Palestinienii contesta caracterul de stat evreu al Israelului.
– Apa. Israelul controleaza 80% din resursele de apa din Cisiordania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă