20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGeografia literară a Bucureştiului

Geografia literară a Bucureştiului

Astăzi, 10 octombrie, ora 19.00, va avea loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu lansarea cărţii Andreei Răsuceanu “Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”. Invitaţi la dezbatere sunt Dan C. Mihăilescu, Sorin Alexandrescu, Andrei Oişteanu şi Sorin Lavric.

S-a vorbit în multe rânduri despre mitologia bucureşteană instituită de proza lui Mircea Eliade, care oferă probabil cea mai completă imagine a oraşului din literatura română, în dubla sa dimensiune: capitală străbătută de semnele modernităţii, a vitezei şi reclamelor strălucitoare (precum, îndeobşte, în romanele realist-psihologice), şi oraş aproape patriarhal, cu reminiscenţe din La Belle Epoque, al mahalalelor şi semnelor călăuzitoare care alcătuiesc, prin labirintul urban, un traseu misterios. Bucureştiul joacă, în literatura lui Mircea Eliade, un rol central, devenind aproape un personaj, atât în romanele realiste, cât şi în proza fantastică, iar reconstituirea spaţiului bucureştean, real şi ficţional, îi poate oferi cititorului posibilitatea unei incursiuni inedite în labirintul prozei eliadeşti.

„Cartea de faţă ne arată cât de fecundă se dovedeşte încă literatura lui Mircea Eliade când abordarea ei se face altfel decât prin impresionismele şi repetiţiile în care excelează zisa critică tradiţională. Abia aşa înţelegem că o critică literară românească poate fi la fel de consistentă precum cea a lui Hillis Miller, ori a lui Moretti despre Dos Passos, ori a lui Bourdieu despre Flaubert. Îi urez Andreei Răsuceanu bun venit în prim-planul criticii tinere, europene“, scrie Sorin Alexandrescu în prefaţa cărţii.

Andreea Răsuceanu este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea ”Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate”. A publicat cronici, interviuri, articole de specialitate în reviste precum: Viaţa Românească, România literară, Observator Cultural, Bucureştiul Cultural, Idei în dialog, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză şi prefeţe. Prima ei carte, ”Cele două Mântulese”, este o incursiune în istoria străzii Mântuleasa, bazată pe documente de epocă, în încercarea de a descoperi sursele mitologiei bucureştene valorificate în ficţiune de Mircea Eliade. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă