17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialGeneratia "Twitter" forteaza granita pentru un loc de munca

Generatia „Twitter” forteaza granita pentru un loc de munca

» Aproape 20 de tineri din Republica Moldova au fortat in ultimele zile granita de la Prut.

» Acestia vor cu orice pret sa ajunga in Italia, pentru a-si gasi un loc de munca, sau in Romania, unde cauta protectie.

In ultimele doua saptamani ale lunii august, frontiera de la Prut a fost fortata de un numar de 20 de persoane, 18 cetateni ai Republicii Moldova si doi georgieni, care au trecut Prutul inot in incercarea de a-si gasi un loc de munca in Romania sau in Italia. "Ultimul caz din aceasta serie a fost inregistrat sambata, la Sectorul Politiei de Frontiera Oancea, cand politistii de frontiera au retinut patru cetateni din Republica Moldova, cu varste cuprinse intre 16 si 21 ani, care trecusera inot raul Prut si care doreau sa ajunga in Italia pentru a gasi locuri de munca. Cu o zi mai inainte, tot politistii de frontiera din cadrul P.F. Oancea, impreuna cu politisti ai Postului de Politie  Beresti, in cadrul actiunii "Strada 2009", au depistat si retinut in zona localitatii Balabanesti patru tineri care nu aveau asupra lor documentele de identitate.

Din declaratiile lor si in urma verificarilor efectuate a rezultat ca acestia sunt cetateni din Republica Moldova, se numesc A. Feodor, V. Constantin Ivan, C. Gheorghi, D. Mihail si au varste cuprinse intre 16 si 21 ani. Politistii de frontiera au mai stabilit ca persoanele respective trecusera ilegal frontiera de stat din Republica Moldova in Romania, inot peste raul Prut, cu intentia de a ajunge in Italia pentru a munci", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, inspectorul Marcel Antohi. Daca cei opt moldoveni incercau sa ajunga la munca in Italia, alti noua dintre cei 18 moldoveni care au trecut Prutul au facut-o pentru a cere o forma de protectie statului roman.

Fortarea granitelor, un fenomen
Fenomenul fortarii frontierei de la Prut, care este granita de est a Uniunii Europene, a cunoscut o amploare fara precedent, in special dupa luna aprilie, cand guvernul comunist de la Chisinau a reprimat revolta Generatiei "Twitter". Statistica din primele sase luni ale acestui an a inregistrat o crestere de 700% fata de cea din anii trecuti. Au fost inregistrate 56 de cazuri, fata de 8, cate fusesera depistate in primele sase luni din 2008. O constanta in aceste cazuri este ca tinerii basarabeni, cu varste preponderent de la 18 la 25 de ani, vor sa isi gaseasca locuri de munca in Romania sau in alta tara a Uniunii Europene.

Chiar in conditiile acualei crize, gasesc de lucru in solariile legumicultorilor din Matca. In Basarabia chiar i s-a dus vestea "Targului" de sclavi" de la Matca, aflat la intersectia de la intrarea in sat dinspre Tecuci, unde se intalnesc in fiecare dimineata legumicultorii si zilierii. Pentru munca istovitoare la solar sau la culesul pepenilor, le sunt acordate cateva zeci de lei si o masa. Dupa ce mai cheltuiesc cu gazda, mancarea si hainele, tinerilor basarabeni le raman pusi deoparte vreo 250 de euro lunar. E ceva, oricum e mai mult decat ar castiga in Moldova.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă