15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGeneralul Petraeus preia conducerea trupelor din Afganistan

Generalul Petraeus preia conducerea trupelor din Afganistan

Generalul american David Petraeus este, începând de duminică, noul  comandant al forţelor internaţionale din Afganistan, înlocuindu-l în funcţie pe generalul Stanley McChrystal, care a fost demis de preşedintele Barack Obama în urma unor declaraţii critice la adresa mai multor oficiali ai administraţiei de la Washington, informează NewsIn.

În discursul de învestire, Petraeus a precizat că lupta împotriva inurgenţilor islamişti se află într-un moment critic.

„Trebuie să demonstrăm al-Qaeda şi reţelei sale de extremişti că nu vor putea să stabilească în Afganistan sanctuare de unde să poată lansa atacuri”, a declarat generalul Petraeus, la ceremonia oficială desfăşurată la cartierul general al NATO din Kabul.

Generalul Petraues – fost comandant al trupelor multinaţionale în conflictul din Irak – va avea acum sub coamndă 140.000 de soldaţi în Afganistan.

„Trebuie să demonstrăm populaţiei afgane şi talibanilor că forţele ISAF şi NATO sunt aici pentru a proteja poporul afgan şi noi suntem aici pentru a câştiga. Acesta este obiectivul nostru”, a completat generalul Petraeus.

Sosirea sa la conducerea forţelor internaţionale are loc într-un moment în care evoluţia conflictului provoacă îngrijorări în rândul occidentalilor, iar pierderile suferite de trupele desfăşurate în regiune a atins un nivel fără precedent de la începutul conflictului, în 2001. 102 soldaţi străini au fost ucişi în iunie şi peste 320 în total, de la începutul anului, în timp ce bilanţul victimelor în 2009 a fost de 520 de morţi.

Intensificarea operaţiunilor împotriva talibanilor din provoncia Kandahar va fi una dintre principalele misiuni ale generalului Petraeus. Campania a fost amânată până în septembrie. De asemenea, generalul David Petraeus a promis că va folosi aceleaşi tactici împotriva insurgenţilor pe care le-a folosit în conflictul din Irak şi pe care generalul McChrystal le-a introdus în Afganistan la începutul anului.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă