21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGeneralul Petraeus predă comanda trupelor NATO din Afganistan

Generalul Petraeus predă comanda trupelor NATO din Afganistan

Generalul David Petraeus, comandantul forţelor NATO din Afganistan, urmează să îi predea luni comanda succesorului său, locotenent-generalul John Allen, înainte de a prelua conducerea CIA, în luna septembrie, relatează BBC News, potrivit NewsIn.

Predarea comenzii intervine la câteva ore după ce un consilier important al preşedintelui afgan Hamid Karzai şi un parlamentar au fost ucişi într-un atac, la Kabul.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, fratele vitreg al lui Karzai, Ahmed Wali Karzai, a fost asasinat în Kandahar.

Petraeus, care serveşte de 37 de ani în armata americană, este arhitectul îmbunătăţirii situaţiei securităţii din Irak, după ce fostul preşedinte George W. Bush l-a însărcinat să administreze suplimentarea trupelor în 2007.

Anul trecut, el a preluat comanda forţelor din Afganistan şi a supravegheat desfăşurarea a peste 30.000 de soldaţi în plus pentru a lupta împotriva talibanilor.

Plecarea lui Petraeus coincide cu un transfer al securităţii de la forţele NATO către cele afgane, în unele zone ale ţării. Duminică, Alianţa a început să predea controlul în provincia Bamiyan, aflată la vest la Kabul. Aceasta este prima dintre cele şapte zone unde securitatea va fi asigurată de forţele locale, în baza unul plan anunţat în martie de Karzai.

Acest transfer este considerat un pas crucial înainte de încheierea misiunilor de luptă ale forţelor străine, în 2014.

Însă asasinarea fratelui vitreg al preşedintelui şi a unui consilider prezidenţial important sunt dovezi ale provocărilor ce urmează, apreciază BBC.

Cu toate acestea şi în pofida numărului în creştere de victime, securitatea s-ar fi îmbunătăţit în mai multe zone din ţară, după suplimentarea trupelor americane şi a poliţiei şi armatei afgane, potrivit corespondenţilor străini.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă