1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialGeneralul Gabriel Oprea, salutat regulamentar de ministrul Apărării | Cea mai citită...

Generalul Gabriel Oprea, salutat regulamentar de ministrul Apărării | Cea mai citită dezvăluire a săptămânii

Comisia de anchetă instituită de Mihnea Motoc pentru a verifica avansarea fostului șef UNPR la gradul de ­general cu o stea, după opt ani în care a fost în rezervă cu gradul de căpitan, a decis că acţiunea ar fi fost perfect legală.

„România liberă“ a arătat, însă, că legislația valabilă în 2001 nu a fost respectată, fapt ­susţinut şi într-un răspuns al Administrației Prezidențiale.

Puțin mai mult de o lună de zile i-a trebuit unei comisii de anchetă a Ministerului Apărării ­să-și justifice propunerea abuzivă de avansare a lui Gabriel Oprea la gradul de general de brigadă (cu o stea). La sfârșitul lunii septembrie a.c., „România liberă“ a dezvăluit, în exclusivitate, că fostul politician UNPR a devenit general în 2001, prin decret prezidențial, în urma unei propuneri viciate a Ministerului Apărării.

Mai exact, ziarul nostru a demonstrat că Oprea, colonel în 2001, nu susținuse exa­men pentru avansarea la gradul de general, așa cum cerea Statutul cadrelor militare. Cum inclusiv Administrația Prezidențială, oficial, a susținut dezvăluirea „României libere“, cotidianul nostru i-a solicitat ministrului Apărării, Mihnea Motoc, să demareze procedurile de retragere a propunerii de avansare din 2001.

Pe 4 octombrie, Ministerul Apărării a anunțat că cercetează speța. Primul semn că demersul MApN nu era neapărat de bună-credință a fost că anchetarea propunerii de avansare a fost folosită de minister pentru a bloca transmiterea unor informații publice solicitate de către RL. În cele din urmă, acum două zile, pe 7 noiembrie, subordonații lui Mihnea Motoc au anunțat finalul anchetei.

MApN: avansarea, legală

În ciuda faptului că cercetarea legalității propunerii de avansare a lui Oprea a fost declanșată exclusiv datorită insistențelor „României libere“, MApN nu a considerat necesar să ne informeze asupra concluziilor anchetei. Aceste concluzii au fost ascunse în site-ul Ministerului Apărării, sub titlul „Precizări“. Al doilea paragraf al textului „Precizărilor“ arată fără dubiu că MApN își apără fostul mi­nistru: „Comisia a procedat la exami­narea riguroasă a tuturor actelor pe care s-a întemeiat propunerea și decizia de acordare a gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea, precum și a reglementărilor aplicabile în această materie în anul 2001, concluzionând că aceasta s-a făcut cu respectarea acestora din urmă și a procedurilor interne ale Ministerului Apărării Naționale.“.

În continuare, subordonații de la „Secția presă“ a Minis­terului Apărării au explicat ce argumente au avut în vedere anchetatorii ministerului. Ca observație generală, trebuie spus că, de data aceasta, spre deosebire de primul răspuns al ministerului în această speță (primit de „România liberă“ la finalul lunii septembrie), MApN și-a întemeiat explicația pe Ordonanța de urgență a Guvernului 90 din 2001, și nu pe Legea 80 din 1995 (statutul ca­drelor militare). Ce e drept, OUG 90/2001 modifica Legea 80/1995 și chiar introducea unele derogări la avansările în grad. Pe de altă parte, după cum vom arăta în continuare, derogările nu se refereau și la susținerea examenului pentru avansarea la gradul de general.

Avansat în 2001 pentru ­calificativ „foarte bun“ din 1992

Din punctul de vedere al MApN, singura vulnerabilitate a propunerii de avansare a lui Oprea ar putea fi luarea în calcul a calificativului „foarte bun“. Iată pasajul relevant din „Precizările“ ministerului: „La art. 108(1) din Statut s-a prevăzut expres că (…) <cadrele militare din Ministerul Apărării Naţionale (…) pot fi înaintate succesiv în grad, până la gradele prevăzute în statele de organizare, dacă au studiile corespunzătoare funcţiilor şi au obţinut cel puţin calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate>.

Acesta era şi cazul colone­lului Gabriel Oprea, încadrat pe o funcţie prevăzută cu un grad superior (general de corp de armată, cu trei stele) gradului pe care îl deţinea (colonel) şi care avea studiile corespunzătoare funcţiei (absolvent al Colegiului Naţional de Apărare în anul 1997) (…). Referiror la <calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate>, comisia a constatat că legiu­itorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacă sintagma se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta. În anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervă şi nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa în calitatea de militar activ datând din anul 1992, când a fost apreciat cu calificativul «Foarte bun»“.

Așadar – incredibil, dar adevă­rat – , în avansarea lui Gabriel Oprea la gradul de general cu o stea a contat un calificativ acordat cu nouă ani înainte, când fostul vicepremier era doar căpitan.  

MApN dă grade după legea care îi convine

Argumentul forte, însă, pentru retragerea gradului de general lui Gabriel Oprea este că acesta nu a susținut un examen. Conform legii 80/1995 (Statutul cadrelor militare), articolul 58, „pe timp de pace, pentru acordarea gradelor de general de brigadă (…), coloneii (…) trebuie să promoveze examenul în acest scop. Pentru a participa la examenul de acordare a gradului de general, coloneii trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiții: să fie apreciați în ultimii cinci ani cu calificativul minim «foarte bun»; să aibă vechime în grad de cel puțin 3 ani și să fie încadrați pe funcții prevăzute în statele de organizare cu grade de general de brigadă, similare sau superioare.“. OUG 90/2001, care a modificat Legea 80/1995, nu pomenește nimic de modificarea articolului 58, citat anterior, care prevede necesitatea susținerii unui examen. E adevărat că OUG 90/2001 reduce de la cinci la doar un an perioada în care ofițerul trebuie să fi primit calificativul „foarte bun“, dar nu spune absolut nimic despre examen.

Singura apărare a subordonaților ministrului Motoc este, conform „Precizărilor“ de pe 7 noiembrie, că „la art. 2 alin. (2) din ordonanţă (OUG 90/2001 – n.r.) se precizează că «orice alte dispoziţii contrare nu se aplică în Ministerul Apărării Naţionale».”. Cu alte cuvinte, Ministerul Apărării pare să susțină că, dacă OUG 90/2001 nu pomenește ceva de vreun examen pentru avansarea la gradul de general, atunci acest examen nu este necesar. Ceea ce este complet fals: necesitatea susținerii examenului nu este anulată prin OUG 90/2001, ci pur și simplu nici măcar nu se face referire la aceasta, nicidecum legiferat contrar, așadar rămâne în vigoare.

ABUZ. Motoc a secretizat anii de rezervă ai lui Oprea

Anchetarea propunerii de avansare a lui Oprea a anulat Legea 544 a informațiilor publice pentru MApN. În mod ciudat și abuziv, ministerul a refuzat să răspundă unor solicitări ale „României libere“ (referitoare la perioada 1993 – 2001, în care Oprea a fost ofițer în rezervă), invocând activitatea acestei comisii de anchetă. „Vă informăm că la nivelul MApN s-a constituit o comisie interdepartamentală care va analiza îndeplinirea condiţiilor legale privind modul în care i-au fost acordate gradele militare domnului Gabriel Oprea, în baza documentelor ce vor fi identificate de către arhivele militare. În aceste condiţii, vă informăm că pentru întocmirea răspunsului la solicitările dumneavoastră, va trebui să aşteptăm rezultatul comisiei“, ne comunica MApN la mijlocul lunii octombrie.

Incredibil, dar adevărat, în ­avansarea lui Gabriel Oprea la gradul de ­general cu o stea a ­contat un calificativ acordat cu nouă ani înainte, când fostul vicepremier era doar căpitan.

Cele mai citite

David Popovici, inclus în topul celor mai buni zece sportivi din Balcani în 2024

David Popovici, înotătorul român medaliat cu aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, a fost inclus în topul celor mai buni zece...

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...

Horoscop 28 decembrie 2024. Zi plină de oportunități

Horoscop 28 decembrie 2024. Astrele sugerează că fiecare semn zodiacal va trăi o zi plină de oportunități și provocări. Horoscop 28 decembrie 2024 Horoscop 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă