13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialGeneralul Francisc Radici, pus sub învinuire în dosarul privind achiziţia ilegală unor...

Generalul Francisc Radici, pus sub învinuire în dosarul privind achiziţia ilegală unor locuinţe MApN

Generalul în rezervă Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a fost pus sub învinuire în dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care mai sunt cercetaţi Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru şi Floarea Şerban, scrie Mediafax.

Procurorii militari anticorupţie i-au adus miercuri la cunoştinţă generalului maior în rezervă Francisc Radici acuzaţia la adresa lui în acest dosar, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Francisc Radici nu a dat declaraţii în acest dosar, urmând să fie rechemat de anchetatorii militari.

La DNA erau aşteptaţi să se prezinte miercuri generalul maior în revervă Constantin Năstase şi coloneii în rezervă Cornel Julea şi Cornel Vizitiu, cercetaţi în acest caz.

În dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul generalilor în rezervă Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, Traian Pigui, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru, Constantin Năstase şi Floarea Şerban.

Citeşte şi Generalii MApN Medar, Rotaru şi Chelaru, învinuiţi în dosarul ”Case cumparate ilegal”

Aceştia au fost săptămâna trecută la DNA, fiind anunţaţi de procurori că a fost începută urmărirea penală în cazul lor pentru că au cumpărat locuinţe de serviciu fără a respecta normele legale în vigoare.

Corneliu Dobriţoiu trebuia să se prezinte marţi la DNA pentru a da o declaraţie în faţa procurorilor militari anticorupţie în dosarul în care este acuzat că a închiriat şi ulterior a cumpărat, la un preţ subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, folosind declaraţii false. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Dobriţoiu nu a mai venit marţi la DNA, surse judiciare declarând pentru Mediafax că acesta a depus o plângere în cazul rezoluţiei procurorului privind începerea urmăririi penale. Contestaţia va fi soluţionată de procurorul ierarhic superior din secţia de la DNA. Potrivit procedurii penale, în cazul unei soluţii nefavorabile, decizia procurorului ierarhic într-un astfel de caz poate fi contestată şi la instanţă.

Citeşte şi Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, ÎNVINUIT de DNA. Află de ce a fost “tergiversată” ancheta

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 16 aprilie, că a fost începută urmărirea penală în acest dosar în cazul generalilor Corneliu Dobriţoiu şi Traian Pigui. De asemenea, procurorii au anunţat că se fac acte de urmărire penală în cazul altor zece persoane cu funcţii de conducere din MApN care ar fi achiziţionat, în condiţii nelegale, locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării Naţionale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

“Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apăreau inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaş, locţiitorul şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informatică, care şi-ar fi cumpărat locuinţele de serviciu cu preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei, deşi mai aveau o locuinţă sau casă de vacanţă.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuinţelor de serviciu pentru militari se află în atenţia nou-înfiinţatei Direcţii de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu au făcut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declaraţii pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofiţeri superiori a căror situaţie locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuinţe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

Cele mai citite

Cristian Bușoi, tot mai departe de Bruxelles

Unul dintre europarlamentarii „veterani” ai PNL are șanse destul de mici să mai prindă încă un mandat la alegerile din 9 iunie 2024. Cristian...
00:00:34

Fermierii francezi iau cu asalt târgul de agricultură de la Paris

Un grup de fermieri francezi a intrat sâmbătă (24 februarie) într-un mare târg al fermelor din Paris, înaintea unei vizite planificate a președintelui Emmanuel...

De Dragobete, PNL s-a îmbrăcat în roșu și a îmbrățișat trandafirii

Ilustrație: Marian Avramescu De Dragobete, tot Partidul Național Liberal (PNL) s-a îmbrăcat în roșu, pentru a marca dragostea față de Partidul Social Democrat (PSD)...
Ultima oră
Pe aceeași temă